joi, 26 mai 2016

#initiativaNESCAFE



Eu beau cafea, tu bei cafea, toti bem cafea, cu sau fara lapte, intr-o cantitate mai mica sau mai mare, zilnic sau atunci cand avem nevoie de un motiv pentru a sta la taclale cu un prieten, de placere sau de nevoie (cei cu tensiunea arteriala foarte mica stiu despre ce vorbesc; eu ma numar printre ei). Ceea ce nu stim toti este ca planta de cafea se numără printre speciile sensibile la diversitate genetică, dăunători și schimbări de climă. Expunerea constantă la acești factori va duce, în viitorul apropiat, la diminuarea producției de cafea, iar, pe termen lung, planta de cafea va fi pusă în pericol. Din acest motiv, în 2010, NESCAFÉ a demarat o inițiativă globală pentru a susține comunitățile de fermieri care cultivă cafea.




Legile fizicii ne învață că fiecare acțiune are un efect. Precum piesele unui domino, ceea ce facem astăzi se poate resimți nu numai acum, dar și în viitor. Această regulă se aplică și în cazul cafelei, al doilea cel mai comercializat bun la nivel global, care are nevoie de ajutor pentru a fi disponibilă pentru generațiile viitoare. 




Venit pentru prima oară în România, Romel Francisco Castaño Santiago, un fermier de cafea din Columbia, a povestit în cadrul evenimentului ”Efectul de domino al inițiativei NESCAFÉ”, care a avut loc ieri in Gradina Botanica din Bucuresti, despre provocările pe care le întâmpină în îngrijirea plantei de cafea:

"Planta de cafea este sensibilă și are nevoie de o atenție deosebită. Fie că este vorba de dăunători, fie de schimbările de vreme din anumite perioade, recolta poate fi afectată. Este foarte important să știi ce trebuie să faci în aceste situații. De aceea, apreciez foarte mult ajutorul pe care NESCAFÉ mi-l oferă. De la reprezentanții lor am învățat cum să am grijă de plantație, cum să cultiv arbori rezistenți la rugina plantei de cafea (o ciupercă la care planta de cafea este vulnerabilă), din răsadurile primite de la ei, și cum să îmbunătățesc constant procesul de cultivare a cafelei. Toate aceste schimbări m-au ajutat să îmi dezvolt și să îmi îmbunătățesc afacerea". 



Acțiunile NESCAFÉ în comunitățile de fermieri care cultivă cafea

Pentru a afla care sunt activitățile pe care NESCAFÉ le dezvoltă în comunitățile de fermieri, l-am avut alături pe Wilson Rodrigo Osorio Vernaza, expert agronom, Nestlé, care ne-a vorbit despre cum funcționează inițiativa NESCAFÉ în lume:

"Am demarat inițiativa NESCAFÉ din dorința de a-i ajuta pe fermieri să poată înfrunta provocările cu care se confruntă și care afectează producția de cafea. Am înțeles că trebuie să acționăm deja, pentru a asigura generațiilor viitoare aceeași cafea de calitate de care se bucură acum, și că soluția este să ajutăm comunitățile de cultivatori de cafea. Ne-am propus ca, până în 2020, să distribuim 220 milioane de răsaduri de plante din soiuri rezistente la rugina plantei de cafea și să oferim consiliere tehnică pentru mai mult de 10.000 fermieri pe an. Astfel, suntem alături de ei pe tot parcursul procesului de cultivare și de obținere a unei cafele de calitate".




Cum susține România inițiativa NESCAFÉ


La fel ca o piesă dintr-un domino, România are un rol important în susținerea inițiativei, despre care ne-a povestit mai multe Silvia Sticlea, Division Executive Manager, Nestlé România:

"Inițiativa NESCAFÉ este o componentă importantă a obiectivului nostru de a contribui la un viitor sustenabil al cafelei. Este important să desfășurăm acțiuni prin care să ne asigurăm că și generațiile viitoare se vor putea bucura de o cafea de calitate, la un preț accesibil. De altfel, această inițiativă are un impact și asupra noastră, pentru că românii savurează 15 căni de cafea NESCAFÉ pe secundă".









Efectul de domino al acțiunilor dezvoltate de NESCAFÉ în comunitățile de cultivatori

Wilson Rodrigo Osorio Vernaza – Expert agronom, Nestlé

· Cererea de cafea este în continuă creștere, însă producția este în declin din cauza unei serii de factori: schimbările climatice, dăunătorii, tehnicile improprii de plantare și migrarea în masă de la regiunile unde se plantează cafea către oraș. De aceea, este important să desfășurăm acțiuni sustenabile prin care putem asigura aceeași cafea de calitate și generațiilor viitoare.

· Soluția NESCAFÉ se bazează pe implementarea unei inițiative globale, gândită ca un domino - prin oferirea suportului cultivatorilor, NESCAFÉ poate susține viitorul cafelei de calitate.

· Colaborăm de peste 75 de ani cu fermieri de cafea, încă din 1938, anul în care Nestlé a inventat cafeaua solubilă și a lansat-o pe piață sub brandul NESCAFÉ, ca o soluție inovativă pentru un surplus de cafea din Brazilia.

· În 1962, NESCAFÉ a angajat primul specialist în agronomie, un expert în știința și tehnologia cultivării cafelei. Astăzi, consiliem și educăm fermierii în scopul dezvoltării unor culturi de cafea sustenabile prin intermediul a 250 de specialiști în agronomie, care le oferă fermierilor asistență tehnică în fiecare etapă a procesului de cultivare.

· În 2010, am demarat inițiativa NESCAFÉ la nivel global, printr-o serie de acțiuni de conservare a arborelui de cafea.

· Obiectivul nostru este ca, în fiecare an, să lucrăm cu peste 10.000 de fermieri și să ajutăm la dezvoltarea durabilității culturilor prin distribuirea a 220 de milioane de plante de cafea cu rezistență crescută la rugina plantei de cafea și cu productivitate crescută, până în 2020. Aceste plante de cafea sănătoase pot ajuta la creșterea cu până la 50% a recoltelor, oferindu-le posibilitatea cultivatorilor să aibă o afacere de succes.

· Până în 2020, NESCAFÉ va investi 350 milioane de dolari în proiecte de sustenabilitate din întreaga lume, pentru a asigura viitorul cafelei.

· Prin această inițiativă, ne-am luat angajamentul să continuăm să oferim cafea de calitate și accesibilă celor 5.500 
de oameni care se bucură în fiecare secundă de o cană de cafea NESCAFÉ.



Povestea de succes a unui fermier de cafea

Cultivarea cafelei este un simbol național și o tradiție în Columbia. De aceea, este o mândrie când cineva spune că este fermier de cafea.

Romel Francisco Castaño Santiago are 33 de ani, este soț și tatăl unui băiețel de 3 ani. În urmă cu cinci ani, a luat decizia de a-și schimba cursul vieții din dorința de a-i oferi familiei lui o viață mai bună. Astfel, cu ajutorul familiei sale și cu un împrumut de la bancă, a prins viață visul său de a avea propria plantație de cafea. În prezent, deține 4.45 de hectare de pământ, unde cultivă cafea de calitate.

Romel este dedicat în totalitate procesului de producție a cafelei, din momentul în care sădește planta de cafea, până când boabele de cafea sunt gata pentru a fi vândute. Arborele de cafea este o plantă sensibilă, așa că Romel se confruntă cu multe provocări în creșterea lui. Varietatea de arbore de cafea Caturra, pe care o cultivă pe 1.99 de hectare, este predispusă la “rugina frunzelor”, o ciupercă parazit, care afectează productivitatea plantațiilor de cafea.

În Columbia, cafeaua are un standard înalt de calitate, pe care toți fermierii luptă să îl mențină și să îl transmită mai departe viitoarelor generații. Acesta este și obiectivul lui Romel. De aceea, în 2010, a primit suportul reprezentanților NESCAFÉ, pentru a-și dezvolta afacerea. A învățat cum să aibă mai multă grijă de cultura de cafea, cum să țină evidența vânzărilor și cum să îmbunătățească mereu procesul cultivării cafelei. Tot prin susținerea NESCAFÉ a reușit să crească productivitatea plantației lui folosind răsadurile cu rezistență crescută la rugina plantei de cafea (o ciupercă la care este vulnerabilă planta de cafea) oferite de NESCAFÉ.

Astfel, Romel deține o plantație productivă, care îi permite să obțină boabe de cafea de calitate superioară, din care rezultă cafeaua NESCAFÉ pe care noi o savurăm, în fiecare zi.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search