marți, 4 octombrie 2016

La ce sa fim atenti când cumparam o pasta de dintiPiata este invadata de o multime de branduri si de tipuri de pasta de dinti: cu fluor, fara fluor, pentru albirea dintilor, anti-tartru, pentru dantura sensibila, contra sângerarilor gingiilor. Pentru a nu face experimente cu sanatatea danturii cumparând haotic sau citind parerile altora de pe internet, este bine, insa, ca, inainte de a cumpara astfel de produse, sa consultati medicul stomatolog, care va va recomanda exact pasta de dinti de care aveti nevoie, conform gradului de sanatatate a danturii.


Medicul stomatolog Oana Florea ne spune la ce sa fim atenti când cumparam pasta de dinti din supermarket, farmacie sau plafar si daca este adevarat mitul conform caruia pasta de dinti cu fluor ar fi daunatoare sanatatii. „Este foarte important sa verificam pe ambalaj faptul ca pasta de dinti este aprobata de Asociatia Medicilor Dentisti din România, ca este astfel testata, nu contine produsi nocivi sau toxici si este eficienta pentru scopul propus.

Urmatorul criteriu important este ca pasta de dinti sa contina fluor (in doza recomandata vârstei), dovedit fiind ca, local, fluorul are actiune eficienta impotriva cariilor.

In afara de acesta, pastele de dinti contin o lista de ingrediente comune (agenti abrazivi, arome, agenti de ingrosare, detergenti, umectanti), precum si alti compusi in functie de producator si scopul propus (bicarbonat de sodiu, vitamine, compusi antibacterienienzime, calciu, diverse plante aromatice etc).

Este de preferat sa intrebati medicul dentist care este pasta recomandata in functie de nevoile dumneavoastra individuale. Aceasta trebuie sa va rezolve problema existent (tartru, gingivita, dinti sensibili, albire dentara etc) si sa respecte gradul de sensibilitate al dintilor si al gingiei.

Legat de fluor, in ultimii ani, circula din ce in ce mai multe atentionari pe internet cum ca fluorul ar fi nociv, chiar otravitor, pentru organism.

Pentru a lamuri aceasta problema, trebuie sa intelegem ca, in general, orice substanta cu rol benefic, administrata in exces, poate deveni o otrava, in special pentru cei mici. La fel si fluorul.

Din acest motiv, pentru a nu risca sa apara fuoroza dentara sau, la extrem, intoxicatia, se recomanda ca bebelusii sau copiii mici, care inca nu stiu sa scuipe, sa fie spalati pe dinti cu pasta fara fluor.

In cazul copiilor mai mari sau al adultilor, fluorul este benefic, in cantitati normale din pasta de dinti, el scazând riscul aparitiei cariei cu 40%.

Exista insa foarte multi oameni care cred ca fluorul este, de fel, nociv. 
Se face insa confuzie intre compusii cu fluor (fluorura de sodiu sau calciu) care sunt prezenti in pasta de dinti, si care nu sunt periculosi, si fluorul, ca element chimic, care este inalt reactiv si foarte otravitor. 
Este o mare diferenta intre compusii de fluor si fluorul pur. Este cam acelasi lucru cu sarea de bucatarie (clorura de sodiu), care nu este acelasi lucru cu clorul utilizat la piscina”, declara medicul stomatolog Oana Florea.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search