miercuri, 9 august 2017

Cum sa eviți „surprizele” dentare de vară



 

Vara este timpul sa te relaxezi, sa uiti de toate problemele si sa te distrezi cu familia si cu prietenii. Cu toate acestea, fiecare zi de biliard, gratarul de seara si weekend-ul in camping te pot impiedica sa ai o rutina obisnuita de igiena dentara. Copiii sunt atat de „ocupati” cu jocurile, incat ar putea uita complet sa-si spele dintii.


Aceasta perioada a anului nu trebuie sa insemne „surprize” dentare de vara. Astfel, pentru a te asigura ca totul este in regula, mentine o rutina de igiena orala in lunile de vara atat pentru tine, cat si pentru cei mici.

Dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile ne spune ce trebuie sa facem sa nu avem „surprize” de igiena orala in perioada de vara.

Cumpara instrumente noi


Vara este momentul perfect pentru a cumpara periute de dinti noi. Sunt sanse ca periutele de dinti ale copiilor sa fie deja deteriorate, daca nu le-ai schimbat la 3 luni, asa ca nu prelungi aceasta perioada.
Permitand copiilor sa aleaga stilul si culoarea noilor periute de dinti, ar putea fi o motivare pentru a se spala pe dinti regulat. Mergi la cabinetul stomatologic sau in magazine unde au produse de igiena dentara de calitate si lasa-l pe cel mic sa aleaga ce-i place cel mai mult.




Creeaza o rutina

In timp ce agenda de vara ar putea fi mai putin relaxanta decat cea obisnuita de zi cu zi in timpul anului scolar, este important ca cei mici sa aiba un program bine stabilit chiar si in vacanta.
In loc de un program rigid, incearca acest lucru: scrie o lista de lucruri care trebuie facute inainte ca cei mici sa plece la joaca. Plaseaza periatul dintilor intr-un set de alte sarcini simple, cum ar fi facutul patului si asezarea rufelor. In acest fel, periajul nu va depinde de un anumit timp, ci devine o obisnuinta cu alte sarcini. Isi poate pune o melodie preferata de 2-3 min pe care sa o asculte in timp ce se periaza.

Limiteaza tratamentele de vara

Prajiturile, gheata, bomboanele, sifonul, inghetata - vara este vorba despre mancare mai putin sanatoasa pentru dinti. Targurile judetene, gratarele si petrecerile la piscina vor insemna ca cei mici sa manance mai mult decat cantitatea obisnuita de alimente nocive.

„Din pacate, aceste gustari „delicioase” pot crea si un numar mare de carii dentare. Desi este bine ca cei mici sa aiba cateva tratamente, ar trebui sa limitati aceste gustari inainte de culcare. Cautati optiuni de alimente cu continut scazut de zahar sau fara zahar sau faceti inghetata acasa din fructe proaspete, in loc sa le cumparati din magazin. Luati in considerare pastrarea semintelor in bucatarie, care sunt adesea la fel de dulci ca bomboanele lor preferate si sunt mult mai sanatoase”, explica specialistul.

Programeaza un control

Chiar daca copiii par a fi motivati sa tina pasul cu igiena orala in timp ce sunt in vacanta, trebuie sa previi „surprizele” dentare de vara prin planificarea unui control stomatologic. Aceasta vizita la dentist inainte de inceperea scolii are doua scopuri: este bine sa tratezi problemele din timp si poate servi ca un memento pentru copii sa continue sa urmeze o buna igiena orala.

Poate fi greu sa-i faci pe copiii sa-si aminteasca sa continue sa se spele pe dinti chiar si in vacanta. Facandu-le un obicei din ingrijirea dintilor, te va scapa de orice „surpriza” dentara in aceasta vara.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search