luni, 14 mai 2018

5 metode de CONTRACEPȚIE după SARCINĂ


Multe femei se intreaba, cand trebuie sa inceapa sa foloseasca metodele contraceptive dupa ce au dat nastere copilului. Acest lucru depinde de modul in care hranesti copilul. In cazul in care copilul este hranit exclusiv la san, de cele mai multe ori ovarul nu va incepe sa functioneze pana la diversificare, deci nu va avea loc ovulatia. Perioada de fertilitate poate reveni insa in orice moment, de la aproximativ sase saptamani de la nasterea bebelusului. Devii fertila incepand cu aproximativ doua saptamani inainte de prima menstruatie de dupa nastere, astfel trebuie retinut faptul ca nu exista niciun semn care sa confirme la timp revenirea fertilitatii. Asadar folosirea contraceptivelor iti vor oferi o oarecare siguranta si de aceea este bine sa fii precauta.

Iata 5 metode de contraceptie pe care le poti utiliza dupa sarcina:

1. Diafragma

Poti folosi o diafragma de fiecare data cand doresti sa ai contact sexual. Diafragma este un disc moale, circular din cauciuc sau silicon, care se introduce adanc in vagin. Medicul ginecolog sau o asistenta medicala iti pot prescrie aceasta diafragma, dar nu imediat dupa sarcina, ci la aproximativ doua luni, deoarece abia atunci colul uterin isi revine la forma initiala.

 „Diafragma este eficienta intr-o proportie de 92%, aproximativ 96%, atat timp cat este utilizata in mod corespunzator, eventual si cu un spermicid”, afirma domnul doctor Silviu Istoc.

2. Pilula simpla

Poti utiliza pilula simpla daca alaptezi, deoarece aceasta nu va afecta nou-nascutul. Aceasta este definita astfel deoarece spre deosebire de pilula combinata nu contine estrogen ci doar o cantitate redusa de progestina. Pilula simpla se ia zilnic, la aceeasi ora, fara intrerupere intre folii. Daca uiti sa iei pastila la ora stabilita, nu poti intarzia administrarea ei mai mult de 2-3 ore. 

„Este recomandata pilula simpla femeilor care alapteaza deoarece nu contine estrogen si aceasta este sigura atat pentru mama cat si pentru copil. Pilula simpla nu afecteaza in niciun fel lactatia si nici sugarul, atunci cand acesta este hranit la san”, spune domnul doctor Silviu Istoc.

3. Implantul subdermic

Un implant subdermic poate dura pana la trei ani. Implantul este un tub de plastic, mic, subtire, flexibil, de 3 centimetri. Tubul contine progesteron si constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive si este activ inca din primele 24 de ore de la implantarea acestuia. Acest implant se poate face dupa 21 de zile de la nasterea bebelusului. Nu afecteaza alaptatul deoarece contine o cantitate mica de progesteron. Implantul poate fi indepartat printr-o taietura mica a pielii, desigur sub un anestezic local. Implantul cu progesteron se face deasupra cotului, in partea interioara a bratului.

4. Spermicidul

Spermicidul este un mijloc de contraceptie care poate fi folosit dupa nasterea unui copil. Acesta se aplica in vagin inaintea unui contact pentru a preveni sarcina.
Spermicidul se gaseste in mai multe forme, cum ar fi: creme, geluri, spume sau ovule ( insertii moi care se topesc in interiorul vaginului). Acesta "imbraca" colul uterin si opreste miscarea spermatozoizilor. „Spermicidul se introduce in vagin cu aproximativ 15 minute inainte de contactul sexual, deoarece substanta va deveni activa doar dupa dizolvare, in prezenta caldurii corporale.
Dupa contact nu este recomandat sa mergi la toaleta aproximativ 6 ore, deoarece exista sanse ca agentul contraceptiv sa fie anulat de agentii de spalare”, ne spune domnul doctor Silviu Istoc.


5. Steriletul -DIU

Un sterilet poate fi teoretic inserat imediat dupa nastere, indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana. Indicat este insa sa astepti minim 2 luni dupa ce ai nascut pentru a introduce un DIU. Daca steriletul este inserat imediat dupa nastere este posibil sa intampini probleme si acesta sa iasa, dar unele femei aleg sa-l introduca mai devreme decat este indicat. Steriletul este eficient imediat dupa inserare, dar ginecologul tau iti va recomanda amanarea contactului sexual pana la examinarea de dupa 6 saptamani postpartum. Acest lucru se recomanda pentru a exista siguranta ca vaginul si perineul au fost vindecate.

„Steriletul are multe beneficii, este relativ usor de aplicat si sigur, nu interfereaza cu alaptarea sau activitatile zilnice, este usor reversibil in cazul in care te hotarasti sa ramai din nou insarcinata. DIU cu hormoni reduce durerea menstruala si hemoragiile menstruale severe si poate fi cea mai buna alegere pentru contraceptia pe termen lung. Nu trebuie inlocuita timp de pana la 5 ani”, afirma domnul doctor Silviu Istoc.

Acestea sunt cele mai bune metode contraceptive la care poti apela dupa ce ai dat nastere unui copil. Este important sa-ti intrebi ginecologul care ar fi cea mai buna metoda contraceptiva pe care ar trebui sa o utilizezi.
DanaMakeup spunea...

Hai ca am citit articolul, dar de când am citit titlul vrut sa Îți spun că cea mai sigura metoda este însuși copilul... Nu poți sa faci nimic de teroriști astia mici 😂😂😂

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search