marți, 19 mai 2020

Jaha Dukureh, activistă de drept a femeilor gambiene, este noua ambasadoare L’Oreal Paris


Un lider al miscarii globale care interzice mutilarea organelor genitale ale femeilor (FGM) si casatoria intre minori, Jaha Dukureh a reusit sa schimbe legi. Ea a fost desemnata de catre ONU ca Goodwill Ambassador pentru Africa si a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru pace. Toate acestea au avut loc pana a implinit varsta de 30 de ani. Astazi, Jaha primeste titlul de "L'Oréal Paris Woman of Worth" si devine si ambasadoare internationala a brandului. 

Jaha incurajeaza femeile sa isi aleaga propriile decizii in viata, iar aceasta colaborare marcheaza o noua directie importanta in care sa transmitem mesajul emblematic pentru L'Oréal Paris - sa crezi in propria valoare este o putere.

O SUPRAVIETUITOARE A FGM SI A CASATORIEI INTRE MINORI 

Nascuta in Gambia, Jaha a fost supusa mutilarii organului genital ce presupune taierea partii exterioare a acestuia cand a implinit o saptamana de la nastere. 
La 15 ani, a fost fortata sa se marite cu un barbat mult mai in varsta decat ea din Statele Unite. 
La 17 ani a reusit sa divorteze. Dupa aceea, a urmat studiile de licenta si masterat in managementul organizatiilor non-profit la University of Central Florida. Recunoscuta drept "femeia care a spus stop FGM", Jaha si-a facut un scop din a lupta impotriva  mutilarii femeilor si a casatoriei minorilor, din cauza carora a suferit in copilarie. 

O FEMEIE A VALORILOR


In 2013, la varsta de 24 de ani, Jaha a creat "Safe Hands for Girls", o organizatie non-profit ce urmareste intreruperea practicilor FGM si a casatoriei minorilor, oferind un loc sigur supravietuitorilor acestor practici. In 2015, L'Oréal Paris a recunoscut meritele lui Jaha si i-a oferit titlul Woman of Worth impreuna cu o finantare pentru organizatia sa cu scopul de a-i mari impactul.

Astazi, "Safe Hands for Girls" a salvat aproximativ 1 milion de fete si femei de la a cadea victime practicilor FGM, inclusiv pe sora ei, dupa ce Jaha si-a convins tatal sa renunte la aceste traditii. 
"Safe Hands for girls" de asemenea lupta pentru prevenirea a aproximativ 15 milioane de casatorii ce implica minorii. 

sursa foto: www.walk-together.org

UN IMPACT LA SCARA MONDIALA 


Dedicarea lui Jaha a avut puterea sa schimbe legi. La cateva zile dupa ce s-a intalnit cu reprezentantii guvernului din Gambia, tara sa natala, presedintele de atunci a interzis FGM. Dorinta sa de sustinere neincetata a fost apreciata, aceasta fiind mentionata in Top 100 cei mai influenti oameni ai anului 2016 in revista Time's. 

Apoi a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru pace in 2018 si a primit medalia Eleanor Roosevelt Val-Kill "in onoarea celor care si-au folosit influenta pentru o lume mai buna" in acelasi an. A fost desemnata de catre ONU ca Regional UN Women Ambassador for Africa si s-a folosit de aceasta oportunitate pentru a lupta impotriva FGM si a casatoriilor cu minori la nivel mondial. 

Un documentar din 2017, Jaha's Promise, prezinta respectul si grija cu care reuseste sa schimbe mentalitati si sa modifice norme culturale ce au perpetuat aceste traditii vatamatoare de-a lungul generatiilor.

sursa foto: www.walk-together.org



 

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search