Cand ne gandim la viitorul nostru copil, cautam cele mai bune metode pentru a-i asigura sanatatea pe tot parcusul vietii sale. Stocarea celulelor stem este o varianta din ce in ce mai des utilizata si ofera o garantie pentru viitorul bebelusului. Cu toate acestea, s-au conturat anumite mituri in jurul acestui subiect ce merita clarificate.
Astazi, specialistii de la Stem Cells Bank, banca de celule stem din cadrul Medlife cu o biotehnologie de ultima generatie, ne spun care sunt cele mai frecvente 5 mituri despre celulele stem si de ce acestea sunt false.
Mitul nr. 1: Tratarea bolilor cu celule stem din cordonul ombilical este inca in stadii experimentale.
Fals: Primul transplant cu celule stem recoltate din cordonul ombilical a fost efectuat in 1988 la un pacient diagnosticat cu o forma de anemie rara, denumita anemia Fanconi. De atunci, aproximativ 6 milioane de unitati de sange din cordonul ombilical au fost depozitate pentru transplant la nivel mondial. In ultimii 30 de ani, peste 35.000 de transplanturi de celule stem din sangele recoltat din cordonul ombilical au fost efectuate in intreaga lume.
Mitul nr. 2: Colectarea celulelor stem din cordonul ombilical poate influenta nasterea si priveaza bebelusul de acea cantitate de sange
Fals: „Recoltarea sangelui din cordonul ombilical este o procedura noninvaziva, usoara si sigura atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Sangele din cordonul ombilical este recoltat dupa nasterea bebelusului, cordonul ombilical este in mod normal aruncat, astfel procedura de recoltare nu afecteaza aportul de sange al copilului in timpul nasterii. Decizia de a stoca celulele stem din cordonul ombilical al bebelusului nu influenteaza procesul normal de nastere, indiferent daca veti avea o nastere naturala sau prin cezariana.”, afirma Conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).
Mitul nr. 3: Daca donam sangele din cordonul ombilical al bebelusului catre o banca publica, il putem accesa daca va fi nevoie de el in viitor.
Fals: Realitatea este ca, daca sunteti de acord sa donati sange din cordonul ombilical catre bancile publice, nu puteti fi siguri ca veti avea acces la el daca este necesar. Parintii care decid sa stocheze sangele ombilical in aceste banci publice de celule stem fac o donatie catre stat. Ei nu platesc depozitarea, dar nici nu sunt posesorii respectivei probe. Astfel, in cazul in care un cetatean are nevoie de acea proba de sange si este compatibil cu ea, poate beneficia de transplant.
Mitul nr. 4 : Putem gasi intotdeauna un donator de maduva osoasa daca avem nevoie de celule stem in viitor.
Fals: Exista multe avantaje ale utilizarii celulelor stem din cordonul ombilical in comparatie cu cele din maduva osoasa. Familia economiseste timp pretios, bani si temeri in a cauta un donator al maduvei osoase compatibile, mai ales intr-o situatie critica din punct de vedere a timpului. In plus, extragerea celulelor stem ale maduvei osoase este un proces invaziv, in timp ce recoltarea sangelui din cordonul ombilical este usoara, nedureroasa si fara riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil. Mai mult, in cazul unui transplant autolog de celule stem din cordonul ombilical (unde donatorul si primitorul sunt aceeasi persoana), exista un risc minim ca organismul sa respinga celulele noi introduse, in comparatie cu un transplant de maduva osoasa.
Mitul nr. 5 - Celulele stem sunt utilizate numai in medicina regenerativa
Fals: Desi in ultima perioada celulele stem sunt tot mai des utilizate in medicina regenerativa, terapia cu celule stem trateaza si boli degenerative precum Parkinson si leziuni ale maduvei spinarii. In plus, exista progrese in tratarea bolilor de inima, a diabetului de tip 1 si a bolilor inflamatorii intestinale prin folosirea acestor metode de tratament. Pana in prezent, celulele stem din sangele ombilico-placentar au fost utilizate in mai mult de 80 de afectiuni legate de tumori, defecte la nastere, imunodeficiente si tulburari hematologice.
Stocarea celulelor stem consta in depozitarea in stare criogenica a unei potentiale grefe, pentru a putea fi folosita de familie atunci cand va fi nevoie. In situatiile in care un pacient are nevoie de o grefa salvatoare, alocarea acesteia de catre institutiile medicale este foarte greu de realizat sau, uneori, imposibila. In plus, problemele de histocompatibilitate ingreuneaza intregul proces. Depozitarea privata rezolva problema de compatibilitate a tesuturilor si pe cea legata de disponibilitatea grefei in timp util. In plus, doar familia are dreptul legal exclusiv de a retrage celulele stem recoltate de la nou-nascut.
Stem Cells Bank este banca de Celule Stem care iti ofera biotehnologie de ultima generatie in procesarea celulelor stem si care a introdus in Romania sistemul Sepax 2, cel mai performant sistem de procesare si stocare la ora actuala. Suntem prezenti pe piata din Romania din 2010 si pana in prezent peste 7000 de familii au ales sa stocheze celulele stem la noi.
Trimiteți un comentariu