luni, 4 octombrie 2021

Cât de eficiente sunt pastele pentru albirea dinților? Explicația medicului stomatolog


O dantură curată și strălucitoare îi oferă fiecărei persoane o mai mare încredere în sine, astfel că pocedurile de albire a dinților sunt la mare căutare. În timp ce unii apelează la tehnici profesionale, în cabinetul medicilor stomatologi, alții fac primul pas utilizând o pastă de dinți pentru albire. Totuși, cât de eficiente sunt acestea, comparativ cu tratamentele profesionale? 

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce șanse avem să obținem o nuanță mult mai deschisă a dinților cu astfel de produse.

„Înainte de a decide ce procedură vrem să urmăm, este important să ne informăm și să aflăm dacă ne pune sau nu în pericol sănătatea dinților. Sunt multe opțiuni pe piață, de aceea recomand să întrebați medicul stomatolog dacă ceea ce doriți să cumpărați este eficient și sigur pentru dantura voastră”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Pastele pentru albire sensibilizează dinții?

„Cele mai la îndemână metode sunt pastele de dinți de albire, pentru că sunt accesibile ca preț și pot fi cumpărate din magazinul sau farmacia apropiată. Ele, însă, nu sunt întotdeauna eficiente sau benefice pentru dinții noștri. Pastele abrazive, de exemplu, cu granule, pot să curețe petele superficiale, dar nu și pe cele profund impregnate în dinți. Pastele ce conțin agenți de albire au efect în anumite cazuri, în funcție de particularitățile pacienților. Trebuie să le folosim cu măsură, nu pe termen lung, deoarece pot da sensibilitate dentară”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Benzile de albire

„Personal, nu recomand benzile de albire, care se găsesc în farmacii, sau kiturile de albire pentru acasă, comercializate pe internet. În primul rând, pentru că, pe marea majoritate dintre acestea, nu se specifică substanța activă și concentrația ei. În al doilea rând, pentru că am avut multe cazuri de pacienți care, după ce au folosit astfel de produse, au rămas cu sensibilitate dentară, care poate fi greu de atenuat.

Sfatul meu este că, dacă ne dorim un efect mai evident, să apelăm la albirea profesională în cabinet sau la kituri de folosit acasă luate de la medicul dentist. Acesta știe ce concentrație este indicată pentru fiecare pacient și îl instruiește pentru a urma corect pașii procedurii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.


Albirea dinților fără nerv


„Este important să înțelegem și care sunt „limitele” albirii. Atunci când avem de-a face cu dinți devitali (fără nerv), este necesară o albire internă, procedură complet diferită de cea de albire externă. În această situație, medicul stomatolog introduce gel de albire în interiorul dintelui și îl lăsăm acolo timp de câteva zile”, spune Sorina Stroe.


Metode de albire recomandate de medic

„Albirea se poate realiza fie acasă, cu gutiere recomandate de medic, pe care pacientul și le aplică singur timp de 7-14 zile pentru câteva ore pe zi, fie în cabinet, într-o ședință de maximum o oră. Diferența între cele două proceduri stă în concentrația gelului. Ceea ce folosim în cabinet este în concentrație dublă față de ceea ce primesc pacienții acasă. 

La varianta de cabinet, medicul izolează riguroas părțile moi (mucoase, gingie), pentru a împiedica contactul gelului cu ele. Gelul poate arde țesuturile moi, lucru complet reversibil, însă neplăcut ca senzație. În plus, în cabinet putem amplifica efectul gelului cu ajutorul laserului.

În plus, atenție! Atunci când realizăm albirea acasă, să fim atenți la restricțiile cu privire la lichide colorate! Trebuie să le evităm atât pe perioada tratamentului, cât și o săptămână după!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search