luni, 4 octombrie 2021

Vrei să treci la periuță de dinți electrică? La ce să fii atent



Din ce în ce mai mulți oameni sunt tentați să achiziționeze periuțe electrice și să renunțe astfel la cele clasice, atrași de rapiditatea și eficiența acestora. Sunt ele, însă, mult mai benefice pentru igiena danturii? Sau și variantele clasice sunt la fel de indicate, atât timp cât știm să le folosim corect? Medicul stomatolog Sorina Stoe, asistent universitar doctor, ne spune de ce ar trebui să ținem cont în alegerea celei potrivite.

„Pentru a avea dinții sănătoși, primul pas pe care îl putem face este să întreținem o igienă cât se poate de corectă, indiferent de ce produse folosim. Periajul corect, însoțit de mijloacele auxiliare de igienă de tip duș bucal, periuțe interdentare, ape de gură și vizitele regulate la medicul dentist sunt ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din rutina niciunui pacient.

Mulți pacienți întreabă ce fel de periuțe recomand. Eu le răspund sincer că sunt deschisă atât periajului manual, cât și celui electric, câtă vreme respectăm niște reguli simple”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Periajul manual


„Se poate obține o igienă corespunzătoare cu peria clasică atât timp cât știm să periem corect dinții. Important este ca perii să nu fie duri, pentru a nu agresa gingiile. Putem utiliza o periuță de duritate până la mediu, maximum, dar, și așa, fără a apăsa puternic pe dinți și gingii. Facem mișcări de măturare, urmărind sensul de creștere a dinților, de la gingie către vârf și desprindem periuța după mișcare, fără a relua mișcarea în sens invers. Apoi, niciodată nu spălăm dinții de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga deoarece nu vom elimina bacteriile dintre dinți și de la baza gingiilor, ci, mai mult, le putem duce de pe suprafața dinților spre spațiile intradentare”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Trecerea de la periuța manuală la cea electrică

„Dacă ne dorim, totuși, să trecem la periajul electric, există mai multe beneficii. Vom avea o senzație de igienă superioară, iar trecerea este facilă, obișnuindu-ne mai rapid decât dacă am trece invers, de la electrică la manuală. Însă, la fel ca în orice alte domenii, încet-încet ne obișnuim cu schimbarea. 

Periuța electrică curăță mai bine placa bacteriană și oferă o igienă completă într-un timp mult mai scurt, având mii de rotiri sau vibrații în timpul unui periaj de 1-2 minute. Ele pot fi mai utile pentru copii, întrucât aceștia nu vor mai trebui să respecte întocmai mișcările diverse ale periajului clasic. 

Chiar și așa, există anumite aspecte la care trebuie să fim atenți”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.


Atenție la presiunea periei electrice

„Atunci când vine vorba despre periajul electric, recomand ca periuța să aibă senzor de presiune. În acest mod, dacă apăsăm prea tare asupra dinților și gingiilor, se va aprinde un beculeț care ne atenționează să reducem din agresivitatea periajului. Sunt însă multe tipuri de periuțe electrice, chiar de ultimă generație, care nu au acest senzor și rămâne astfel la latitudinea noastră cât de corect ne spălăm pe dinți.

Periuța electrică este, cu siguranță, mai eficientă, realizând mult mai multe mișcări decât ar putea face mâna omului per unitate de timp. Această eficiență poate căpăta însă și o conotație negativă dacă este folosită cu forța și nu este controlată de senzorul de presiune menționat anterior. 

Dacă agresăm dinții și gingiile, pot apărea alte probleme care vor necesita investigații și tratamente costisitoare. Eu spun de regulă că întotdeauna dușmanul binelui este mai binele, astfel că, atenție la excesul de zel în igiena dentară!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search