miercuri, 29 decembrie 2021

Recoltarea și stocare celulelor stem în cazul gemenilor. Tot ce ar trebui să știi


Tocmai ați aflat că veți fi părinți de gemeni? Bucuria acestei vești este dublă, dar și responsabilitatea devine la fel de mare. Este posibil să fi vorbit deja cu medicul tău despre diferitele complicații pe care le poți întâlni în timpul sarcinii și despre îngrijirea pe care trebuie să ți-o oferi în această perioadă delicată. Cu toate acestea, subiectul recoltării și stocării celulelor stem la naștere îți poate fi străin, mai ales, în cazul unei sarcini gemelare. 



Astăzi, specialiștii de la Stem Cells Bank, banca ce oferă biotehnologie de ultimă generație în procesarea celulelor stem și care a introdus în România sistemul Sepax 2, îți prezintă tot ce ar trebui să știi în legătură cu recolatarea și stocarea celulelor stem în cazul gemenilor.

De ce este importantă stocarea celulelor stem din cordonul ombilical?

Sângele din cordonul ombilical al bebelușului este o sursă bogată de celule stem hematopoietice. Aceste celule stem care pot salva vieți au capacitatea de a se transforma în globule roșii sau albe din sânge sau chiar în trombocite. 

Prin urmare, sunt utilizate pe scară largă în tratarea pacienților care suferă de tulburări ale sângelui, ale sistemului imunitar, ale metabolismului etc. În prezent, există peste 80 de boli care sunt tratate cu ajutorul celulelor din sângele din cordonul ombilical, inclusiv anumite forme de cancer. 

Odată cu progresul tehnologiei și cunoștințelor medicale, cercetătorii consideră că numărul de boli tratabile va crește semnificativ. Un alt beneficiu oferit de celulele stem din cordonul ombilical este acela că pot fi folosite pentru tratarea membrilor direcți ai familiei donatorului. 

Deoarece aceste celule din sângele din cordonul ombilical sunt într-un stadiu incipient, există o șansă mai mică de apariție a bolii grefă-contra-gazdă în cazul în care corpul primitorului respinge celulele stem nou perfuzate.

Acest lucru deschide o multitudine de oportunități pentru tratarea oricărei posibilie boli pe care unul dintre gemenii tăi o poate dezvolta în viitor.

Este posibilă recoltarea și stocarea celulelor din cordonul ombilical pentru toate tipurile de gemeni?

Nu contează dacă gemenii tăi sunt fraterni (unde există două ovule diferite care au fost fecundate de doi spermatozoizi diferiți) sau identici (apar atunci când un singur ovul este fecundat de un singur spermatozoid, ulterior, zigotul se desparte în două și dezvoltă doi feți). În ambele situații, recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere este posibilă fără niciun risc.

De ce ar trebui să stocăm celulele stem ale ambilor bebeluși

„Deoarece gemenii fraterni nu au o construcție genetică identică, există posibilitatea ca unul să poată moșteni o tulburare genetică, iar celălalt, nu. În astfel de cazuri, celulele din sângele din cordonul ombilical al geamănului sănătos pot fi folosite pentru a-l trata pe celălalt, deoarece este cea mai apropiată potrivire posibilă. Deși gemenii identici încep cu genomi identici, anumiți factori de mediu pot influența și schimba modul în care se formează aceste gene. Prin urmare, unul dintre gemenii tăi identici poate fi sub riscul de a dezvolta o boală genetică, iar celălalt nu” afirmă conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Corpul tău produce în mod natural suficient sânge pentru a hrăni ambii bebeluși, chiar și atunci când aceștia împart o singură placentă. Cu toate acestea, deoarece gemenii tind să fie în general mai mici, împărțind spațiul din uter, volumul de sânge disponibil pentru colectare este relativ mai mic. Nu te îmgrijora! Deoarece fiecare copil are atașat un cordon ombilical individual, există suficient sânge din acesta pentru a fi recoltat și stocat.


Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiiior tăi. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate. 

Stem Cells Banks este singura bancă de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search