joi, 2 iunie 2022

Imunodeficiența combinată severă și celulele stem

 

Sistemul imunitar este cel mai puternic și mai eficient mecanism de autoaparare împotriva unei mari varietăți de paraziți. Din nefericire, o disfuncție a sistemului imunitar declanșează o serie de afecțiuni, unele chiar letale, mai ales în cazul copiilor. Imunodeficiența combinată severă este o astfel de afecțiune, fiind rezultatul unui sistem imun atât de puternic compromis încât este considerat aproape absent.

Ce este Imunodeficiența combinată severă?

Imunodeficiența combinată severă (SCID) este o afecțiune genetică rară, observată în copilărie, care provoacă o deficiență a celulelor B și a celulelor T, punând viața în pericol. Celulele B și celulele T sunt două tipuri de celule importante în sistemul imunitar, necesare pentru a lupta împotriva infecțiilor. 

Atunci când o persoană are deficiențe severe ale acestor celule, celulele prezente sunt extrem de vulnerabile la infecție.

Persoanele cu SCID sunt atât de vulnerabile la infecție încât se pot îmbolnăvi chiar din cauza vaccinurilor, fiind nevoite să trăiască într-un mediu complet steril, atât de steril încât să stea la distanță de oameni din teama de a nu se infecta. Aceste infecții pot varia de la erupții cutanate persistente, la infecții recurente ale urechii și chiar meningită.

Diagnosticul poate fi pus și înainte de naștere. Acest lucru se poate face cu ajutorul testării moleculare a celulelor prelevate prin biopsia de vilozități coriale sau prin amniocenteză. După naștere, este nevoie de efectuarea hemoleucogramei complete și a frotiului de sânge periferic cu numărarea diferențială manuală a celulelor albe.

Informații de știut despre Imunodeficiența combinată severă

Ø  Apare la 1 din 200.000 până la 1 din 1.000.000 de născuți vii. (sursa)

Ø  Există 57 de studii clinice care investighează aplicarea celulelor stem pentru tratament. (sursa)

Ø  Cea mai frecventă formă a afecțiunii afectează băieții mai mult decât fetele. (sursa)

Imunodeficiența combinată severă și celulele stem

Transplantul de celule hematopoietice a fost aplicat pe scară largă ca terapie curativă pentru pacienții cu Imunodeficiența combinată severă încă din 1968.

Imunodeficiența combinată severă poate fi tratată cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizează celule stem de la un donator. Odată transplantate, celulele donatoare ar trebui să reconstruiască sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficiența combinată severă.

Deși nu este întotdeauna necesar, unii pacienți vor fi supuși chimioterapiei înaintea transplantului de celule stem pentru SCID. Chimioterapia va distruge celulele din măduva osoasă responsabile de crearea sistemului imunitar, acest lucru oprind sistemul imunitar al copilului să atace celulele donatoare. 

Celulele stem donatoare de la un membru al familiei, în special cele de la un frate, sunt preferate pentru a crește șansele ca transplantul să aibă succes (sursa).

„Grefarea este procesul prin care celulele transplantate încep să producă noi celule în organism. Prin diviziune mitotică, celulele stem se pot dezvolta în alte tipuri de celule care, la rândul lor, pot forma ţesuturi şi organe în corpul uman. Mai exact, celulele stem pot evolua în celule mature cu caracteristici şi forme specializate cum ar fi celulele din sânge, celule ale sistemului nervos, celule pentru inimă sau piele”, afirmă conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

 

Celulele stem sunt situate în diferite părţi ale corpului uman. Timp de decenii, măduva osoasă a fost singura sursă de celule stem hematopoietice folosite pentru transplanturi. De atunci, au fost utilizate şi alte surse de celule stem din corpul uman, cum ar fi sângele periferic. Însă, pasul crucial în cercetarea biotehnologiei a fost depistarea de celule stem în sângele care rămâne în cordonul ombilical şi placentă după naştere. 

Sângele ombilicoplacentar este o sursă unică de celule stem hematopoietice şi poate fi stocat doar în momentul naşterii pentru o utilizare în viitor.

Protejează viitorul copiilor tăi prin recoltarea celulelor stem la naștere! În cazul Imunodeficienței combinată severă la unul dintre copii, transplantul de celulele stem se va face foarte rapid și cu riscuri minime de incompatibilitate dacă donatorul este chiar fratele pacientului. 

Astfel, timpul de așteptare pentru donare este inexistent, costurile sunt mai mici, iar rata de succes mult mai mare.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România (conform cifrei de afaceri). Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate.

​Fără nici un cost suplimentar din partea părinților, Stem Cells Bank oferă compartimentare dublă, adică veți putea folosi aceeași mostră stocată de celule stem pentru a realiza 2 transplanturi, dacă va fi nevoie, pe viitor. Până în prezent peste 10.000 de familii au beneficiat de protecția MedLife Stem Cells Bank.

În perioada, 1 – 31 mai, înscrie-te la Tombola Primăverii și poți câștiga un pachet de recoltare și stocare celule stem, alături de alte extra beneficii:

✔ BONUS 1: un voucher garantat în valoare de 300 euro reducere la achizițiile de pachete celule stem din luna mai.

✔ BONUS 2: eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului.

 

 

 

 

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search