marți, 11 octombrie 2022

Cele mai frecvente 10 întrebări despre operația de micșorare a stomacului


Obezitatea vine la pachet cu multe afecțiuni, unele ce pun chiar în pericol viața, precum mai multe tipuri de cancer, diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Tocmai de aceea, pacienții care se încadrează în această categorie au nevoie să reducă rapid din surplusul de kilograme ori prin dietă și sport, ori apelând la chirurgia obezității.

Mihai Ionescu, Coordonatorul departamentului de chirurgie generala si metabolica al spitalului medicover, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, trece în revistă cele mai importante aspecte de care se ține cont înaintea și după intervenția de acest tip, răspunzând la 10 din întrebările pe care le adresează cel mai des pacienții.
”Operația de micșorare a stomacului este recomandată drept soluție eficientă persoanelor obeze cu sau fara boli asociate. În aceste cazuri, eliminarea kilogramelor în plus nu reprezintă un moft, ci este o reală necesitate pentru a minimiza pe cât posibil, rapid, efectele nedorite ale obezității asupra sănătății, complicații de ordin medical care pot duce, în timp, până la deces.

Atunci când se hotărăsc să apeleze la acest intervenția de micșorare a stomacului, este foarte important să se informeze mult înainte, să aleagă un medic chirurg cu experiență, care să le explice foarte clar, pe înțelesul lor, beneficiile și riscurile acestei operații. Un medic ce poate dovedi rezultate notabile în domeniu și care îi poate susține pe tot acest drum deloc ușor. Pentru că aici nu vorbim exclusiv de o operație, ci despre tot ceea ce se întâmplă înainte, în timpul și după operație. Aici intervine și titulatura de medic de excelență în chirurgia obezității, pe care puțini medici o dețin”, explică Dr. Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.

10 întrebări și răspunsuri despre operația de micșorare a stomacului


Trebuie să țin dietă înaintea operației?

 ”Da, se recomandă pacienților o dietă specială preoperatorie, de obicei cu 1-3 săptămâni înainte de intervenție. Unul din motive este necesitatea de a reduce nivelul de grăsime din ficat, acest lucru ajutând în timpul procedurii. Trebuie să țin dietă după operație? După operație, medicul va recomanda un plan alimentar timp de 3 săptămâni care să asigure toți nutrienții de care organismul are nevoie, însă nu este vorba despre o dietă greu de urmat, asociată de mulți cu senzația de foame permanentă. Ulterior, pe termen lung, veți putea mânca orice dar doar în cadrul a 3 mese/ zi. Alimentele sănătoase și ritmul de 3 mese/ zi sunt importante pentru a menține rezultatele bune ale intervenției”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu. 


Poți evita operația și să slăbești doar prin dietă și sport? 

”Multor persoane care suferă de obezitate le este greu să piardă în greutate și să mențină greutatea doar cu dietă și exerciții fizice. Conform rapoartelor din industrie, fără intervenție chirurgicală, pierderea în greutate pe termen lung este aproape imposibilă pentru cei afectați de obezitate severă. Studiile arată că dieta și exercițiile fizice au succes limitat pe termen lung în cazul lor. Chirurgia obezității este eficientă în menținerea scăderii în greutate pe termen lung, în parte, deoarece aceste proceduri modifică răspunsurile naturale ale organismului la dietă, ceea ce face ca scăderea în greutate să fie atât de dificilă.

Când o persoană ține o dietă, corpul său produce mai mulți hormoni care provoacă o creștere a foamei și o scădere a caloriilor arse. Această scădere a caloriilor pe care organismul le arde este explicată prin scăderea dimensiunii corpului. Prin urmare, există diferențe semnificative între cineva care a slăbit prin dietă și cineva de aceeași dimensiune care nu a slăbit niciodată. De exemplu, corpul persoanei care își reduce greutatea de la 120 la 85 de kilograme arde mai puține calorii decât corpul unei persoane care cântărește 85 de kilograme și care nu a ținut niciodată o dietă.

Aceasta înseamnă că, pentru a menține pierderea în greutate, persoana care a ținut o dietă va trebui să mănânce mai puține calorii decât cineva care cântărește în mod natural la fel. Procedurile de slăbire, spre deosebire de dietă, provoacă și modificări biologice care ajută la reducerea aportului de alimente.

Aportul de energie (sub formă de alimente) este scăzut odată cu intervenția chirurgicală prin restrângerea dimensiunii stomacului și limitarea absorbției. În plus, intervenția chirurgicală metabolica modifică producția anumitor hormoni intestinali care comunică cu creierul pentru a reduce foamea, a scădea pofta de mâncare și a spori senzația de sațietate. În aceste moduri, intervenția chirurgicală metabolica, spre deosebire de dietă, produce o scădere în greutate menținută pe termen lung”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.


Cât timp voi lipsi de la serviciu după operație?
 

 ”În majoritatea cazurilor, pacienții se întorc la muncă după 3-14 zile.

Când pot rămâne însărcinată după operația de micșorare a stomacului?

Este recomandat să așteptați 12 luni după operație înainte de a rămâne însărcinată. Majoritatea femeilor sunt mult mai fertile după operație, chiar și cu o scădere moderată în greutate. Să nu uităm că pilulele contraceptive nu funcționează la fel de bine la pacienții supraponderali. Pilulele contraceptive nu sunt foarte fiabile în timpul în care greutatea dumneavoastră se schimbă. Din acest motiv, uneori este nevoie de a avea un dispozitiv intrauterin sau de a folosi prezervative și spermicid în timpul actului sexual. Perioadele menstruale pot fi foarte neregulate și poți rămâne însărcinată atunci când te aștepți mai puțin.


Voi avea un copil sănătos după operația de micșorare a stomacului? 

 Da. După operație, există mult mai puțin risc de a avea probleme în timpul sarcinii și în timpul nașterii. Există, de asemenea, mai puține avorturi spontane decât la femeile cu obezitate care nu au suferit intervenții chirurgicale metabolice.
Copiii născuți după operația mamei sunt mai puțin expuși riscului de a fi afectați de obezitate mai târziu,. Există, de asemenea, un risc mai mic de a avea nevoie de cezariană”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Pot face sport după operație? 

”Da, la scurt timp după operație(1 luna) putem începe ușor-ușor să facem sport. Imediat după operație se pot face plimbări scurte, iar după 1 lună, la sală se poate reveni treptat la efort susținut.

Îmi voi pierde părul după operație? 

O anumită rărire a părului este rară între 3 și 6 luni după operație, dar întotdeauna este temporară si reversibilă. Motivele căderii părului nu sunt pe deplin înțelese. Chiar dacă luați toate suplimentele recomandate și îndepliniți cerințele de proteine, căderea părului poate fi observată la unii pacienți. Aportul adecvat de proteine, vitamine și minerale va ajuta la asigurarea re-creșterii părului și la evitarea răririi pe termen lung.

Mă îngraș la loc după operație? 

Nu. Un număr mic de pacienți își pot recăpăta greutatea, dar marea majoritate pierd în greutate semnificativ și păstrează această greutate. Mai mult de 95% dintre pacienți vor pierde cu succes jumătate din greutatea corporală suplimentară sau mai mult după o intervenție chirurgicală metabolica. Pacienții cu bypass gastric, de exemplu, pierd în medie aproximativ 70% din excesul ponderal inițial, iar la 2 ani sau mai mult după operație își vor recăpăta doar aproximativ 5% din greutatea corporală suplimentară. În comparație cu aceste rezultate, pacienții care încearcă să slăbească fără intervenție chirurgicală, în medie, sunt capabili să slăbească puțin și pot crește în greutate pe termen lung.


Va trebui să iau vitamine după operație? 

Da, va trebui să luați o multivitamine în prima lună dupa operatie și apoi, în functie de analize, doar punctual în funcție de necesități. Este posibil să aveți nevoie de anumite vitamine sau minerale, în special fier, calciu și vitamina D. De asemenea, va trebui să aveți nevoie de analize de laborator o dată pe an.”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Denumită Gastric Sleeve, cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. 

Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masă corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare. 

Pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces, bineînțeles, și dacă urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search