joi, 2 martie 2023

PARFUMURI cu note de lalele, zambile, lăcrămioare, liliac sau narcise

Am găsit o postare super interesantă pe un grup de Facebook despre parfumuri, în care o pasionată de arome a făcut liste cu parfumuri de primăvară, grupate pe note. Mi-a plăcut super mult materialul, așa că l-am preluat și eu integral!


LALEAUA

Multe lalele miros verde iarba. Cis-3-hexenolul și acetatul de cis-3-hexenil sunt responsabili pentru această aromă specială verde și mai degrabă asemănătoare mărului. O parte considerabilă a florilor de lalele are un miros aromat picant, produs de o dominanță de ocimenă, eucaliptol, pinen și limonen.


FREZIA

Nu este surprinzător faptul că freziile sunt florile preferate pentru mulți dintre noi: aceste flori delicate, multicolore, miros atât de strălucitor de dulce și aerisit, cu o prospețime care aproape furnică nasul – și un indiciu de citrice acolo undeva.

Oricat ar încerca, parfumerii nu au reușit niciodată să capteze parfumul freziei. După cum explică parfumierul Alienor Massenet, „Frezia în parfumerie este o reconstituire imaginară – dar mirosul este superb.” Deci: este un produs sintetic, adăugând o notă de dulceață verde si aerisita creațiilor .Alienor adaugă: „De fapt, miroase a ceai.” Frezia funcționează perfect pentru a completa notele de lacramioara,bujor, magnolie, dar este rareori vedeta in sine a unui parfum.


LILIACUL


Este imposibil să extragem mirosul de liliac prin procese convenționale. Prin urmare, este imposibil să se obțină esență de liliac sau absolut .
Liliacul isi reconstituie parfumul printr-o combinație de materii prime naturale și sintetice .
Astazi este posibil să fie aplicata și tehnica headspace, care va adăuga naturalețe notelor de vârf.

Descrierea olfactiva a liliacului

Mirosul de liliac este delicat, tandru și aparține notelor florale proaspete, de primăvară, ale parfumeriei. Liliacul are o fațetă care amintește de crin și alta de mimoză fiind pudrat, moale, cremos, cosmetic, romantic, migdalat și verde.

Utilizarea liliacului în parfumerie

Nota de liliac nu este foarte des folosită în parfumerie ca solinota nefiind deloc ușor de recreat. De obicei este asociat cu alte flori.
Liliacul este o floare tăcută, precum lăcrămioarele, caprifoiul, mazărea dulce, violeta și crinul.
Pentru a reconstitui liliacul, parfumierul va folosi multe note similare cu lacramioarele, dar în loc să adauge în compoziție nota animalica de indol (izolat din iasomie), parfumierul va adăuga nota animalica de paracrezol.Aceasta este o notă dificil de lucrat, deoarece este utilizată pe scară largă în parfumurile de casă, lumânări, geluri de duș etc.

Principalii constituenți ai liliacului

Linalol, cis-3-hexanol, terpineol, lilial, hidroxcitronelal, citronellol, iso eugenol, APE, heliotropină.


NARCISA

Bogata, florală, verde, amețitoare, ca să-ți poti îngropa nasul in frumusetea primăverii. Sau, după cum explică parfumierul Julie Massé pentru The Perfume Society: „O senzație opulentă de frunze verzi si izul gazonului fierbinte și umed de vară – o floare ciudat de intensă și totuși rece.”

Narcisa a incitat parfumierii de milenii. Arabii l-au folosit în parfumerie, apoi romanii, care au creat un parfum numit Narcissinum cu uleiul din ceea ce a devenit una dintre florile noastre moderne preferate. În India, unul dintre uleiurile aplicate pe corp înainte de rugăciune, alături de iasomie, lemn de santal și trandafir este uleiul de narcisa. Nimeni nu este destul de sigur unde au fost cultivate primele flori- unii cred că sunt originare din Persia și au ajuns în China pe Ruta Mătăsii.

Există sute de specii diferite de narcise astăzi – albe, galbene, unele cu o nuanta de roz sau portocalie (inclusiv narcisa noastră „de zi cu zi”) – dar nu toate sunt parfumate. Narcisa cu ochi de fazan (alias Narcisa poetului sau Narcissus poeticus) este originara din Europa, iar cultivatorii o cultivă în Țările de Jos și în zona Grasse din Franța, extragând un ulei care miroase ca un amestec de iasomie și zambile.

Mirosul poate fi extras și din soiul Narcissus tazetta – este originar din sudul Europei și acum este cultivat pe scară largă în Asia, Orientul Mijlociu, nordul Africii, nordul Indiei, China și Japonia. Un al treilea soi, Narcissus jonquil, poate fi, de asemenea, folosit și, într-o formă sau alta. Se spune că acest ingredient frumos își face loc în până la 10% din parfumurile moderne – în ciuda faptului că sunt necesare 500 de kilograme de flori pentru produce un kilogram de concrete sau doar 300 g de absolute, ceea ce îl face foarte scump.

Este atât de puternic, totuși, încât este nevoie doar de un strop – iar parfumierii trebuie să procedeze cu prudență: parfumul într-o cameră închisă poate fi copleșitor. (Narcis își ia de fapt numele de la cuvântul grecesc „narke”, care și-a făcut loc în limba romană ca „narce”: asta înseamna „a fi amorțit” și face aluzie la efectul pe care uleiul îl poate avea.)

Presupusa legendă grecească legată de floare este binecunoscută: Narcis era un tânăr frumos care s-a îndrăgostit de propria sa reflecție,vazuta in apa. Neputând lăsa în urmă frumusețea imaginii sale, Narcis a murit – pentru a fi înlocuit de această floare...

 

LĂCRĂMIOARA

Aproape picanta, atât de verde și dulce, cu note de lămâie: aceasta este lacramioara (un miros de primăvară, greu de imaginat) .Florile în sine sunt extrem de zgarcite cu uleiul lor iar sinteticele sunt mai des folosite pentru a recrea magia lacramioarelor: Lilial, Lyral și hidroxicitronelal sunt printre ele.

Pe lângă faptul că apar pe scară largă în „soliflores” (așa-numitele parfumuri cu „notă simplă”, care sunt adesea mult mai complexe decât atât), lăcrămioarele își desfășoară magia în multe alte parfumuri, fiind folosite pentru a „deschide” și împrospăta celelalte note florale într-o compozitie.


 ZAMBILA

Una dintre florile preferate de primăvară, zambila își ia numele din limba greacă: „floarea ploii”. De fapt, există o legendă greacă romantică (desi puțin sângeroasă) țesută în jurul zambilei: conform mitului, floarea a crescut din sângele lui Hyacinthus, un tânăr ucis accidental de Apollo – și chiar și astăzi, în Grecia, floarea reprezintă 'amintirea'. (De fapt, Hyacinthus ambréeis își are originea în Siria, dar acum este cultivat ornamental în toată lumea.)

De un verde intens – verde ca primăvara însăși – mirosul de zambile se dezvoltă pe măsură ce floarea înflorește. În mugurele strâns, parfumul este ușor, aproape eteric floral-pe măsură ce se deschide, parfumul devine puternic și îmbătător (deși încă cu acea verdeață umedă). Este utilizata pe scară largă în parfumurile cu floril albe și aromele care caută să capteze primăvara ,dar pentru că uleiul de zambile adevărate- produs printr-un proces de extracție - este extrem de scump, nu se poate vorbi despre el in parfumerie. Notele de zambile sintetice sunt cele spre care se îndreaptă parfumierii în zilele noastre.



Cateva parfumuri cu lalele:

Byredo La Tulipe
Avon Incadessence
Imaginary Authors Fox in The Flowerbed
Cartier Carat
Bond No 9 Chelsea Flower


Cateva parfumuri cu frezie:


Diptyque Ofresia
Jesus del Pozo In White
Jo Malone English Pear and Freesia
Penhaligon's Amaranthine
The Vagabond Prince Swan Princess
Avon Pur Blanca


Cateva parfumuri cu liliac :

Puredistance Opardu
Simone Cosac Ose
Yves Rocher Lilas Mauve
Frederic Malle En Passant
Trussardi My Name
Issey Miyake A Drop D'Issey
Ineke After My Own Heart
Aerin Lilac Path
Guerlain Champs Elysees
Tauer Perfumes Carillon pour un Ange
Ex Nihilo Sweet Morphine
Amouage Lilac Love
Guerlain Idylle
Tiziana Terenzi Afrodite

Cateva parfumuri cu narcisa:

Hermes Eau de Narcisse Bleu
Tom Ford Vert Boheme
Chloe Narcisse
Amouage Bracken Woman
Parfum D'Empire Tabac Tabou
Isabey Lys Noir
Diptyque Olene
Lancome Poeme
Caron Narcisse Noir
Ralph Lauren Safari
Van Cleef & Arpels First
Givenchi Ysatis
Papillon Artisan Perfumes Dryad

Cateva parfumuri cu lacramioare:

Penhaligon's Lily Of The Valley
Cacharel Anais Anais
Byredo Inflorescence
Tom Ford White Suede
Louis Vuitton Apogee
Amouage Honour Woman
Lancome Tresor
Hermes Muguet Porcelaine
Van Cleef& Arpels Midnight in Paris
Dior Diorissimo
Chanel Cristalle
Cacharel Eden
Issey Miyake L'Eau d'Issey
Chopard Casmir

Cateva parfumuri cu zambila :

Serge Lutens Bas de Soie
Xerjoff Accento
Penhaligon's Bluebell
Penhaligon's Ostara
Heeley L'Amandiere
Tom Ford Vert de Fleur
Chanel Chance
Chanel Chance Eau Tendre
Shiseido Zen
Giorgio Armani Acqua di Gio pour Homme edt
Balmain Vent Vert
Guerlain Chamade
Tiziana Terenzi Halley
Chanel No 19
Coty Chanson D'Eau
MDCI Chypre Palatin
Paloma Picasso eau de parfumEscada Margaretha Ley

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search