marți, 31 octombrie 2023

Ce riști dacă te injectează medici esteticieni fără experiență


Cererea de intervenții estetice, invazive sau minim-invazive, a crescut spectaculos în ultimii ani. În dorința de a atenua semnele înaintării în vârstă, tot mai mulți pacienți, femei și bărbați, apelează la medici esteticieni pentru soluții care să le corecteze imperfecțiunile fizice ori să aibă un aspect estetic întinerit.


Din păcate, unii dintre aceștia merg la cabinete sau clinici cu medici fără experiență, care folosesc substanțe neaprobate sau de calitate îndoielnică. În acest mod sunt expuși la rezultate de slabă calitate și chiar la efecte secundare periculoase ce le pot pune în pericol viața.
 

Medicul chirurg estetician Iancu Morad ne explică în ce mod este bine să ne informăm înainte de a alege medicul estetician, ce ar trebui să verificăm, dar și ce complicații grave putem avea dacă nu facem acest lucru.

”Ca în orice domeniu, și în chirurgia estetică există o plajă largă de oferte. Când vrei să faci un tratament sau o procedură care să te întinerească ori să corecteze o imperfecțiune, ai opțiunea de a alege un serviciu de calitate sau să te ghidezi doar după cel mai mic preț. Din păcate, în acest caz, dacă nu faci alegerea bună, ești în pericol de a dezvolta complicații grave, care pot pune în pericol chiar viața. 

De aceea, este important să te documentezi în prealabil referitor la activitatea medicului la care apelezi și la substanțele pe care le folosește. Noi primim, la clinică, pacienți care vin din alte părți cu complicații, ei spunându-ne că nu au știut la ce să fie atenți înainte de intervenții”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Ce este bine să verificăm înainte de intervenția estetică


”Înainte de a se angaja în orice procedură estetică, pacienții ar trebui să fie bine informați cu privire la riscuri și să aibă discuții deschise cu medicul lor despre procedură și materialele utilizate. Siguranța și calitatea trebuie să fie întotdeauna prioritare atunci când se tratează subiectul procedurilor estetice. Verificați experiența medicului Aveți grijă ca medicul să fie unul certificat, cu experiență, care își desfășoară activitatea într-o clinică recunoscută, indiferent că apelați la tratamente estetice minim invazive sau intervenții mai complexe. Vedem complicații la pacientii care vin de la cabinete cu medici fără experiență. 

Uneori prețul nu este cel mai indicat reper. Nu vă fie rușine să cereți diploma de lucru a mediculului, să verificați dacă este afiliat la societăți de specialitate, de chirurgie estetică, dermatologie. Când vorbim mai ales despre proceduri non-invazive sau minim invazive, ele sunt, aparent, tratamente ușoare. În realitate, sunt tratamente medicale care pot da complicații grave dacă nu sunt realizate corect, cu priceperea medicului, tehnologia de ultimă generație și substanțele de cea mai bună calitate. 

Există oameni care caută variante mai ieftine și apelează la medici care nu sunt specialiști în medicină estetică sau chirurgie plastică. E important să știe însă că, în realitate, acest „ieftin” poate de fapt să coste foarte mult ulterior și chiar să aibă urmări neplăcute din punctul de vedere al sănătății. Un medic, pentru a deveni medic specialist în chirurgie plastică, învață 6 ani de facultate, încă 6 ani de specializare, merge la cursuri, seminarii. 

O diferență dintre medicul pregătit și unul care nu este în domeniu este că primul știe ce să facă pentru ca această posibilă complicație să nu devină o complicație problematică. Cineva care nu este din domeniu nu prevede aceste lucruri, astfel putându-se ajunge la ceva foarte grav”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Verificați autorizația de funcționare a cabinetului 

”Verificați și autorizația de funcționare a cabinetului sau a clinicii. Ea trebuie expusă la vedere. Această autorizație este greu de obținut și, dacă o are, înseamnă că a trecut de toate verificările și suntem în siguranță să apelăm la tratamentele clinicii respective”, adaugă specialistul.

Întrebați ce substanțe de injectare sunt folosite 

”Majoritatea intervențiilor minim-invazive sunt realizate cu toxină botulinică ori acid hialuronic. Acestea trebuie să fie aprobate în Uniunea Europeană și de foarte bună calitate. Au existat, din păcate, cazuri în care unii pacienți au ajuns pe mâna unor specialiști care au folosit produse ce nici nu sunt de uz medical, erau contrafăcute sau de calitate inferioară. Pot apărea complicații grave și să ajungi chiar la terapie intensivă cu sepsis. 

Informați-vă înainte de orice procedură. Se poate ajunge de la moarte de țesut, chiar până la un deces, dacă ne bazăm pe un specialist fără experiență și care folosește substanțe necalitative. Trebuie să înțelegem că anumite substanțe, mai ales dacă nu sunt aprobate, sunt, în realitate, substanțe toxice”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Mergeți la consultații înainte de intervenție 

„Este indicat să mergeți mai întâi la consultații cu medicul în cauză, înainte de procedura în sine. Discutați cu el, să explicați-i ce vă nemulțumește și ceea ce doriți să obțineți. El vă va explica aspectele procedurii, ce se poate obține în mod realist și ce pași presupune intervenția, precum și eventualele riscuri”, adaugă medicul chirurg estetician Iancu Morad, de la Luxury Aesthetics.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search