joi, 28 decembrie 2023

5 semne comune care anunță iminența nașterii


În timp ce medicul ginecolog joacă un rol crucial în monitorizarea și ghidarea procesului de naștere, există semne ginecologice specifice care pot oferi informații valoroase asupra travaliului care se apropie.

În acest articol, vom explora cinci semne ginecologice care prevăd adesea iminența nașterii. Află totul despre cele mai comune semne ale iminenței sarcinii de la dr. Ana Chioveanu, specialist în cadrul spitalului Medicover.

1. Modificări cervicale

Colul uterin joacă un rol vital în procesul de naștere și, pe măsură ce travaliul se apropie, suferă modificări semnificative. ,,Colul uterin începe să se înmoaie, să se subțieze (șterge) și să se deschidă (se dilată). Medicii ginecologi efectuează adesea examinări cervicale pentru a monitoriza aceste modificări. Pe măsură ce travaliul se apropie, colul uterin poate deveni progresiv mai subțire și se poate dilata într-o anumită măsură, ceea ce indică faptul că organismul se pregătește pentru naștere”, explică dr. Ana Chioveanu.

2. Ruperea membranelor

Un alt semn ginecologic că travaliul poate fi iminent este ruptura membranelor, denumită în mod obișnuit „ruperea apei”. Acest lucru se întâmplă atunci când sacul amniotic din jurul bebelușului se rupe, determinând scurgerea sau curgerea lichidului amniotic prin vagin. Ruptura membranelor se poate produce spontan sau poate fi efectuată de un cadru medical dacă travaliul trebuie indus sau intensificat. Odată ce membranele se rup, este în general un indiciu clar că travaliul va începe într-o perioadă relativ scurtă.

3. Scurgeri de sânge


Prezența scurgerilor de sânge este un semn că travaliul este probabil să apară în curând. Sgurgerile normale de sânge se referă la eliberarea unei cantități mici de mucus cu firicele de sânge din colul uterin, pe măsură ce acesta începe să se șteargă și să se dilate. Această scurgere roz sau maronie este rezultatul ruperii vaselor de sânge mici din colul uterin în timp ce se pregătește pentru travaliu. Apariția unui acestui mucus cu pete de sânge este adesea un semn încurajator că travaliul este iminent sau a început deja.

4. Contractii puternice si regulate


Contracțiile sunt o parte fundamentală a procesului de naștere și, pe măsură ce travaliul se apropie, acestea devin de obicei mai puternice, mai regulate și mai frecvente. ,,Din punct de vedere ginecologic, debutul travaliului adevărat este caracterizat de contracții care urmează un model consistent, crescând în intensitate și survin la intervale regulate. Aceste contracții ajută la ștergerea și dilatarea colului uterin, ducând în cele din urmă la nașterea copilului. Monitorizarea frecvenței, duratei și intensității contracțiilor este crucială în determinarea iminenței nașterii”, continuă dr. Ana Chioveanu.

5. Mișcarea fetală descendentă


Pe măsură ce travaliul se apropie, poziția copilului în pântecele mamei se schimbă adesea. Senzația că capul sau corpul bebelușului coboară în pelvis poate fi un indiciu că travaliul este iminent. De asemenea, bebelușul nu mai are suficient loc pentru mișcări frecvente. Această modificare a mișcării fetale este uneori însoțită de o presiune crescută asupra pelvisului și de o senzație de ușurință în a respira pentru mamă. Cu toate acestea, este esențial să reții că fiecare sarcină este unică și nu toate femeile pot experimenta acest semn ginecologic specific.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search