marți, 15 decembrie 2009

A nins cu flori de IRIS la Teatrul National din Bucuresti



E drept ca azi dimineata am fost intampinati de un piesaj desprins parca din povesti, cu fulgi mari de zapada care cadeau din cer intocmai ca in copilaria noastra cand ne rugam parintii sa ne lase la derdelus. Aseara insa, pe scena Teatrului National din Bucuresti, a nins cu flori de Iris, o ninsoare care ne-a incalzit sufletele si nicidecum sa ni le inghete. A cantat Iris! Da, cu o intarziere de 10 luni, Cristi Minculescu & co. a urcat pe scena in aplauzele a catorva sute de spectatori uluiti de energia debordanta a artistului. A avut loc mult asteptatul spectacol - pentru ca Iris este spectacol, nu un simplu concert- care a fost amanat pe 2 martie, din cauza sanatatii tot mai subrede a lui Cristi, aflat atunci inaintea operatiei de transplant hepatic.
Trebuie sa fiu sincera si sa recunosc ca nu sunt un fan declarat al trupei. Desigur, pot recunoaste un artist atunci cand vad unul si-l pot include printre preferintele mele, insa nu fiind neaparat un fan infocat. Nu dau din cap cand imi canta Cristi Minculescu, nu port tricou cu chipurile "irisilor", insa aplaud din suflet. Pe alocuri, atunci cand versurile imi sunt familiare ca un simplu "Buna ziua" spus vecinei de bloc, cant. Si nu o fac pentru a fi acceptata de rockerii din jur. Nici nu am de ce. Atunci cand vreau sa-i necajesc, le spun chiar ca sunt manelista :). Aseara, insa, am fost rockeritza :) Zuzele au fost la Iris si tare mult le-a mai placut.
Spectacolul va mai fi "jucat" si pe 21 decembrie si merita toti banii! Este gandit in spiritul Craciunului. Scena vrea sa imite acoperisul unei case, iar din horn iese un fum cu miros de iris. Din cand in cand, de sus este cernita zapada, iar in final, pe scena este coborat un brad adevarat pe care un copilas il impodobeste cu beteala argintie.

In lateralele si spatele scenei pe care canta IRIS sunt monitoare pe care curge un filmulet cu diverse cataclisme ale naturii, de la furtuni, viscole puternice si pana la fulgere care despica cerul, pentru ca, la urma urmei, asta este Iris: un cataclism care ne face bine, daca putem spune asa, un cumul de emotii si traire, de real, adevarat si puternic, de ucigator al falsului si superficialitatii.
Am intalnit un Cristi Minculescu care deborda de energie, fericire si sanatate, o cu totul alta persoana fata de Cristi Minculescu pe care l-am vazut acum 2 ani la Costinesti. Atunci era bolnav, suferind, greoi, incercanat si trist, dar niciodata slab in fata celor care il iubesc. Aseara l-am vazut puternic, vioi. M-a intristat insa reactia oamenilor in prima parte a serii. Parca venisera la teatru si erau prea obositi chiar sa si aplaude. M-as fi ridicat cu Zuza O in picioare sa dansam, insa erau in jurul nostru cateva cucoane foarte plictisite care tocmai ce atrasesera atentia unor pusti sa stea pe scaune ca nu vad pe scena. De parca, Iris se vede. Iris se asculta si se simte.
In a doua parte a spectacolului, pe ecrane au curs imagini cu sfinti, icoane, peisaje de vis. Irisii si-au schimbat camasile albe si au imbracat tricouri negre, de rockeri suparati, iar publicul s-a ridicat in picioare. Am aplaudat si mai puternic, am cantat cat de tare am putut si am vazut in jurul meu oameni cu lacrimi in ochi atunci cand Cristi spunea "Va multumesc, prieteni!".
O singura nemultumire am avut si noi, Zuzele: ca nu au cantat piesa "Baby" :((


Marius Dragomirescu spunea...

Mi-a placut foarte mult acest articol. Primul meu disc cumparat in viata a fost:"IRIS 2". Tin minte si acum cu cata placere l-am tocit(se intampla in 1988) si tin minte si cat de ingrijorat am fost in 1992 cand IRISilor le-au ars instrumentele intr-un concert la mare...si tin minte si cat de ingrijorat am fost de soarta sanatatii lui Cristi. Si eu as avea ceva de spus despre un concert superb al Analiei (Feliz Navidad 2009) si imi voi asterne randurile, desi nu prea credeam ca am sa o mai fac dupa "feliile de ura portionata" made by Zuza G, pe care le-am inhalat in cateva articolase delapidate din infern si azvarlite aici.
Acest articol m-a reinprietenit cu acest blog,de care...am inceput sa fiu dependent.

red-varza spunea...

Super ;)
Intr-adevar, Iris se asculta si se simte ;)

zuza G spunea...

Marius, multumesc pentru aprecieri! Tin sa te contrazic: nu ti-am aruncat o portie mai mare de ura decat cea pe care mi-ai servit-o tu! Din pacate, T.B. incearca sa dezbine oameni care nu au nimic de impartit si care se simpatizeaza, daca nu reciproc, macar unilateral. Spun asta pentru ca am apreciat intotdeauna randurile primite de la tine, insa nu si ironiile usturatoare pe care le trimiteai in ...perioada neagra...
Dar, pentru ca tot vine Craciunul, hai sa ne impacam si sa nu mai lasam lucruri pe care chiar nu le putem controla, cat de inflacarati am fi, sa intervina in relatia noastra :)
Chiar te rog sa ne spui despre Analia. Eu cel putin o iubesc, si ca om, si ca artist! Hai ca ne-ai facut curioase:)
Daca ajuta cu ceva, imi cer scuze ca te-am suparat!

Zuzele spunea...

Red, bun venit! Te mai asteptam! :)

Marius Dragomirescu spunea...

Zuza G, noi doi nu ne-am certat,deci...nu avem motive pentru a ne impaca din moment ce nu ne-am certat vreodata;au fost doar schmburi divergente de replici contradictorii,mai mult,mai putin sau de loc argumentate. Afirmatia ta precum:"Din pacate, T.B. incearca sa dezbine oameni care nu au nimic de impartit si care se simpatizeaza, daca nu reciproc, macar unilateral" nu este una menita de a media conflicte, in cazul nostru inexistente. Afirmatia ta mai sus citata este doar afirmatia ta,nimic mai mult; personal mi se pare o afirmatie care exprima doar parerea ta,nu si realitatea.Daca ar fi exprimat realitatea,cu siguranta o argumentai.Si eu pot afirma ca Prostanacu' & mogulii (mai ales Antenele!) au spalat creierii a milioane de romani.In opinia mea, "Antenele" au dezbinat oamenii promovand ura prin mijloace video. Non stop ANTENELE l-au porcait pe TB si atat! Cum poti privi la TV si sa asculti si sa crezi "dumnezeieste" orice se spune acolo?!? Daca Antenele ar fi spus ca Marius Dragomirescu ar fi fost declarat in 2009 cel mai erotico-distractiv barbat din universul intergalactic...ai fi crezut? personaje precum stan , cel cu frana de muci si al sau laptop iti inspira incredere? Altfel spus, draga Zuza G, nu ai niciun motiv sa-ti ceri scuze fata de mine pt. simplu si unicul motiv ca:nu ne-am certat! Oricum SINCER apreciez atitudinea ta!
Cat despre Analia...cu siguranta relatia pe care o am cu ea si sotul ei (Razvan)relatie consolidata in timp, imi ofera dreptul sa afirm ca sunt fanul ei No.1 ! De fapt aceasta afirmatie, onoranta pt mine, a facut-o chiar Analia. Acum ma aflu intr-un judet limitrof Capitalei, dar cand voi ajunge acasa , am sa-ti trimit cateva randuri insotite de o poza, imprimate cu un strop de Sud America, menite de a aduce caldura si ritmuri latino intr-un peisaj hibernal.
Intr-adevar se apropie Craciunul, iar noi trebuie sa fim mai buni si fara patimi!

zuza G spunea...

OK! Ma abtin de la orice alt comentariu! Astept sa-mi povestesti despre Analia!

Zuza O spunea...

Mie imi place Iris de mor!!! Cand eram prin clasa a XI-a, niste prieteni de-ai mei de la tara, printre care si Robert, care a ales sa ne paraseasca in aceasta primavara (Dumnezeu sa te odihneasca, dragul nostru!), erau fani Iris si Emil Cioran. Tot liceul am ascultat Iris si am citit Cioran ca sa fiu si eu "cool" si ca sa pot avea subiecte comune de discutii cu baietii mai mari :D
Oricum, mi-a prins bine, iar de melodia Baby m-am indragostit dfinitiv!!!!!

Raluca Octavia spunea...

Si uite asa, la inceput a fost un Balul bobocilor, cu un concert Iris. Si apoi altul,iar la al treilea, in aer liber, (cu Voltaj, Holograf, Iris)ne-am dat seama ca la toate concertele cu Iris am fost impreuna. Si era seara, vara, si apoi au inceput focurile de artificii.Si...o noua viata pentru mine.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search