luni, 21 octombrie 2013

Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai neascultatoare fetita din tara?


Eu si moda, baba si mitraliera, as putea spune, pe proprie raspundere si in deplinatatea facultatilor mintale! Insa, avand in vedere ca, in termenii zilelor noastre, a fi in tendinte inseamna sa porti pasari impaiate pe post de palarie, nu m-ar mira ca in viitorul nu foarte indepartat sa ni se prezinte, drept accesoriu pe val si arma la care face referire expresia de mai sus. Trendurile, fie ca vorbim despre haine, coafura, machiaj, unghii sau parfumuri, nu reusesc sa ma prinda in mreaja lor si pace. Nu am fost niciodata o purtatoare obedienta de uniforma, fie ea rochita albastra din bumbac impusa de regimul care ne-a guvernat copilaria, fie ca vorbim despre idei, concepte stabilite ca fiind bune si pentru mine, de persoane care nu-mi cunosc personalitatea, credintele, trairile si aspiratiile personale.

Citeam, mai devreme, ca in Japonia, la moda este acum "sindromul burlaciei", fenomen descris de refuzul tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani de a mai intretine relatii sexuale, situatie care agraveaza problema natalitatii extrem de scazute prezente in aceasta tara. Gastii cu pricina i se adauga grupul "baietilor ierbivori" (!?!?), niponi a caror atitudine este caracterizata de lipsa de interes pentru femei, masini, cariera sau intemeierea unei familii. Pastrand domeniul, tot in Japonia a prins contur o alta
practica sexuala putin spus bizara si foarte periculoasa pentru sanatate, "oculolingus", descrisa de placerea asiaticilor indragostiti de a-si linge unii altora globul ocular. 
La capitolul frumusete, bizareria atinge cote maxime unde altundeva decat in - da, raspuns corect!-  Japonia! In timp ce restul lumii se chinuie sa scape de cearcane, iar expertii in beauty de pe tot mapamondul prepara potiuni miraculoase care sa niveleze pielea si sa-i confere elasticitate, asiaticele considera ca pungile de sub ochi sunt extrem de sexy. Pentru a le fabrica la comanda, fetele aplica benzi invizibile sub ochi, numite "Aegyo Sal", (n.r. benzile iubirii). Astfel, expresia fetei abia trezite din somn este un must-have al sezonului, in viziunea japonezelor, perfect asortat cu Harajuku, stilul vestimentar extrem de colorat si iesit din tipare al non-conformistilor din Tara Soarelui Rasare.


Harajuku Girls

Adeptii acestui trend vestimentar privit cu ochi critici de europeni respecta intotdeauna cateva reguli de baza: sunt foarte creativi, incearca sa impresioneze, amesteca şi asociaza piese ce par de neasociat, arata hilar in ochii altora, dar interesanti in ochii lor, nu promoveza niciodata branduri celebre, asorteaza o gama larga de culori cu elemente contrastante si se machiaza strident, cu accent predominant negru. Inspirata din garderoba Hello Kitty, din outfit-urile papusilor, stilul punk si anime, asortat cu elemente din Epoca Victoriana, dar si cu piese vestimentare specifice frumoaselor anilor '50, arta Harajuku s-a nascut ca un soi de protest la adresa strictetii culturii japoneze, dar si ca o expresie fireasca a cunoscutei industrii hentai, manga sau anime, foarte populare in Japonia.

Acestea fiind spuse, ce ramane de facut?
Cum ar trebui sa procedam noi ceilalti, restul cuminteilor planetei? Nu judec pe nimeni si raman la convingerea ca fiecare are dreptul sa afiseze imaginea care il caracterizeaza cel mai bine in propria viziune, insa intocmai sta in picioare si dreptul meu de a nu-mi lipi sub ochi "benzile iubirii", de a nu imbraca rochite de papusa si de a nu-mi manifesta dragostea printr-un schimb de fluide limba-ochi.  


Cosanzeana sau vampa?

Machiaj aparent inexistent

Accentul cade pe buze
Desprinzandu-ne putin de taramul acestor Barbie umblatoare, ajungem in zona machiajelor in tonuri naturale, al tinutelor care ilustreaza conceptul "less is more" si al impletiturilor de Cosanzene care fac obiectul beauty trendurilor acestui sezon, promotor al ideii de feminitate si senzualitate in definitia lor clasica. 

In extrema cealalta - pentru ca, nu-i asa, moda este un amalgam de extreme, de gusturi si texturi diferite, intocmai ca o imensa bucatarie chinezeasca, in care aromele sunt greu de ghicit- se intrevad buze vinetii, pictate parca de Bachus cu acuarela inmuiata in vin rosu, priviri incadrate de negru, mov, orange neon sau albastru cobalt, definitivate cu glitter din belsug. Un trend in machiajul propus pentru iarna lui 2013, mai cu seama in perioada sarbatorilor cand totul pare sa fie permis, este innobilarea privirii cu gene lungi, fanteziste, care imita aripi de fluturi sau penajul pasarilor. 


Aceleasi pene le vom regasi in sezonul urmator, nu numai pe pleoapele, dar si pe unghiile fashion victim-elor de pretutindeni, Feathered manicure este un must-have in colectiile de iarna ale marilor branduri cosmetice, fiind preferata celor mai nonconformiste dintre devoratoarele de beauty, insa pe aceeasi treapta a celebritatii se regaseste si manichiura "mannequin nails", o colorare a unghiilor in tonuri similare unghiei naturale, cu bejuri naturale care actioneaza intocmai ca fondul de ten asupra pielii: uniformizeaza nuanta naturala si ascunde micile imperfectiuni ale unghiilor. 


Mannequin Nails- foto credit: weheartit.com
Eu sunt undeva la mijloc. Nici pene pe unghii n-o sa ma grabesc sa-mi aplic prea curand, desi am acasa un astfel de kit, asezat la loc de cinste alaturi de cele ... treizeci de oje, in toate culorile si sclipirile existente pe piata cosmeticelor, nici figuri geometrice n-o sa-mi pictez, chiar daca pe catwalk-uri este la mare cautare acest tip de manichiura, dar parca nici cu oja bej nu ma simt foarte prietena. In schimb, aleg oricand rosul, expresia sub forma de lac de unghii a senzualitatii, echivalentul furoului de matase, a dresurilor cu portjartier si a lenjeriei din dantela!


Am o mare problema cu acest "se poarta" si incapatanarea de Taur ma influenteaza sa fiu contra valului!
Dupa cum mi-am permis sa recunosc, nu-mi plac sabloanele, dictatura modei nu are castig de cauza asupra-mi si propovaduiesc ideea ca fiecare trebuie sa filtreze tendintele impersonale impuse de designerii de top prin propria viziune. Consider ca trebuie sa ne permitem luxul de a alege sa ne acoperim trupul, pleoapele, buzele, unghiile cu fix acele item-uri care se muleaza perfect personalitatii noastre.

Daca ar fi sa aleg o fotografie care m-ar descrie cel mai bine, atunci aceasta ar fi! 

In ceea ce ma priveste, m-as putea imbraca toata viata in jeansi - rupti, de preferat-, topuri albe din bumbac si sandale cu talpa joasa. Din mai si pana prin octombrie am cam aceeasi uniforma, cu mai mici sau mai mari variatiuni. Ma incadrez si eu in grupul femeilor posesoare a unei garderobe impresionante, care, in fiecare dimineata, stau cu privirea pierduta in fata sifonierului si mai ca lacrimeaza la gandul ca nu au ce imbraca in ziua cu pricina. Si, in disperare de cauza, aleg tot jeansii, tot tricoul, tot flip-flopsii. Rochiile, fustele, bluzele de matase, tocurile de domnisoara raman cu etichetele atasate, de vreo doua sezoane chiar and counting.

De cele mai multe ori trebuie sa ma cenzurez, mai cu seama cand trec granita spre provincie, tataie al meu din Teleorman fiind cel mai inversunat hater al jeansilor rupti. De cate ori imi vede "rupturile de la mana a doua", cum le spune el, are aceeasi replica, iar asta de vreo zece ani incoace: "Cat costa o rochie? Ca iti dau eu bani, la prima pensie, sa-ti cumperi una daca nu ai bani!" :)) Da cu palaria in pamant cand ii spun ca "rupturile" in cauza au costat jumatate din pensia lui si se face nevazut. Acelasi scenariu de fiecare data.
Si eu cu ce sunt vinovata daca asa mi-e bine?




Imi plac outfit-urile de domnisoara, apreciez cu o mie de Like-uri o rochie din matase verde-smarald, lunga pana in pamant si care cambreaza talia, trimit ganduri bune celui care a inventat pantofii cu talpa rosie, dar ar trebui sa fiu pedepsita pentru ca aleg sa ma costumez intocmai numai o data sau de doua ori pe an, la evenimente care implica verighete si cristelnite?

In regula, traim in jungla orasului, dar daca in voga este animal print-ul ar trebui sa ne transformam cu totii in leoparzi pe doua picioare? Prin primavara se anunta o avalansa de piele prin magazine. Si pe umerase, si pe abdomenele mai mult sau mai putin lucrate la sala ale turistelor de mall si asta pentru ca, odata cu ghioceii, la moda vor fi bustierele. Si intr-un caz, si in celalalt, tendintele vor fi prost intelese de marea majoritate a dependentelor de moda pentru ca magazinele vor abunda de piese vestimentare kitch-oase, variante ieftine si, evident, de proasta calitate ale tinutelor aflate in vitrinele de la Paris, Milano sau Londra. Si pentru ca nu toate victimele modei isi vor permite elementele vestimentare din piele, vor plati bani putini pe musamale oribile, motivandu-si alegerea prin dragostea pentru animale, un trend promovat in ultimii ai de vedete si adoptat rapid de muritorul de rand. Si intr-o tabara, si in cealalta, dragostea pentru animale se simte cu portia, identificandu-se cel putin doua situatii date publicitatii prin presa colorata: a celor care refuza ceafa de porc, dar poarta pe antebrat genti din piele naturala si a celor care imbraca musamale si vinilinuri la gratarele de weekend pe care sfaraie mititeii si pulpa de vita.

Nu stiu ce parere aveti voi, dar eu in ipocrizii de genul nu ma incadrez! 


As vrea sa cred despre mine ca posed suficienta inteligenta sa pot gandi in afara cutiei, nu am vederi inguste si prejudecati, nu fac ochii mari ca ai lupului celui rau cand vad o Scufita Rosie moderna pe un bulevard al Capitalei si incurajez pe cat pot libera exprimare, indiferent ca este vorba despre muzica, vestimentatie, coafura sau machiaj.
Rasfoiesc zilnic revistele de moda, abia astept lansarile cosmetice dinaintea fiecarui sezon si urmaresc cu maxim interes propunerile make-up artistilor si ale parfumierilor, insa imi rezerv dreptul de a considera ca trendurile care nu se vor demoda niciodata nu sunt reprezentate de textilele in culori stabilite de Pantone, nici de cuprul de pe pleoape, nici de textura nisipoasa a lacurilor de unghii si, cu siguranta, nu de goana nebuna dupa operatii estetice, pielea in starea ei naturala fiind o rara avis in timpurile noastre.


Nu pretind ca sunt atotstiutoare, nu-mi permit sa stabilesc reguli pentru altii si nici nu cred ca sunt aroganta atunci cand spun ca moda ma intereseaza numai in masura in care imi imbraca interiorul in cel mai confortabil mod cu putinta. Raman la convingerea ca moda, in ansamblul ei este o chestiune personala, o exprimare a atitudinii si personalitatii fiecareia dintre noi, nu o poleiala cumparata din mall! 
Nu traiesc sub guvernarea lui "asa trebuie" si nici a lui "pentru ca se poarta", iar daca asta inseamna out of fashion, atunci imi port cu mandrie coroana de proscrisa in jeansi rupti, ie si unghii rosii, parfumata cu Opium-ul bunicilor si cu bucle pe umeri, intr-un prezent al ponytails-urilor, al bejurilor mate pe unghii si al buricelor lasate la vedere de bustiere din piele!


Concluzionand, consider ca bunul gust, condimentat cu un strop de educatie si respectand conceptul "less is more", la care se adauga grija acordata trupului si sufletului, croiesc acea little black dress a modei, that will never go out of style! 



Coada de cal este vedeta sezonului


Tonuri indraznete pentru buze

Impletituri de Cosanseana




Machiajul ochi de pisica

Accentul se pune pe pleoape, iar glitter-ul este un must-have al iernii 2013

Manichiura geometrica

Pleoape in culori pamantii

Acest articol este scris pentru Scoala de Beauty Blogging L'Oreal Paris Romania!

PS: cititoarea care va merge impreuna cu mine la seminarul sustinut de make-up artistul Alexandru Abagiu, in cazul in care voi trece in etapa urmatoare a competitiei, este Livis! 
coco spunea...

ce pot sa-ti zic? sunt tot tauroaica! :)
si poza aia ma reprezinta in totalitate :))

Zuzele spunea...

hihi :)) imi pare bine, tauroaico! :)) :*

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search