vineri, 1 noiembrie 2013

Leonidas sau ciocolata pentru care as plati toate taxele din lume


Pana nu demult, eu stiam un singur Leonidas care, conform wikipedia, a fost a fost rege în Sparta între 489 (488) și 480 i.Hr si ca faima lui provine din batalia de la Termopile (480 i.Hr.) in care a condus 300 de spartani si 7000 de alti greci intr-una din cele mai memorabile rezistente din istoria antica impotriva unei armate persane de 180 000 de oameni condusa de Xerxes I. Intre timp m-am mai desteptat si dependenta de tot ce-i dulce si arata a ciocolata mi-a condus pasii in buticurile Leonidas (vreo 1.400 la numar, pe planeta), ciocolaterie renumita in lumea intreaga pentru cele peste 100 de sortimente de ciocolata pe care le pune la dispozitia pasionatilor. 



Apropo, daca nu stiati, Leonidas nu este o companie nascuta ieri si sortita pieirii maine, ci are in spate o istorie de peste 100 de ani si succesul se datoreaza materiilor prime care nu fac rabat la calitate, ingrediente 100% naturale si proaspete, iar pralinele sunt plamadite dupa retetele initiale, din 100% unt de cacao pentru invelis, delicatese precum alune din Turcia, cirese Morello, migdale din Italia, nuci din Grenoble.
Citeam, mai devreme, ca in Mexic a fost votata includerea ciocolatei pe lista alimentelor de tip junk-food - o prostie inimaginabila, daca ma intrebati pe mine, date fiind beneficiile multiple ale ciocolatei. Bineinteles, vorbim de ciocolata amaruie, cu un continut ridicat de cacao si vorbim de cantitati rezonabile, nu kilograme de ciocolate pe zi, asa cum am aproape mancat eu cand am intrat in magazinul Leonidas :). Asadar, in Mexic au fost majorate taxele pe ciocolata, impozitarea ajungand de la 5% la 8%.
Ca o paranteza, etimologia cuvantului "ciocolata" provine din cuvantul de origine azteca "xocolatl", care se refera la bautura amaruie preparata din boabe de cacao, rezervata aristocratiei aztece. In multe regiuni din America Latina, boabele de cacao erau folosite ca moneda de schimb, iar mayasii si aztecii credeau ca acestea au proprietati magice.
Conform legendei, regele aztec Montezuma i-a oferit aceasta bautura conchistadorului spaniol Hernán Cortés, la sosirea in Mexic, in secolul al XVI-lea. 
Si pentru ca am o impresie - sustinuta de majoritatea populatiei consumatoare de ciocolata, imi place sa cred- vorba multa, saracia omului cand vine vorba despre asemenea delicatese, va las, mai bine, in compania catorva fotografii pe care le-am facut in buticul Leonidas din Calea Victoriei 143.




















Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search