sâmbătă, 22 august 2015

A treia (si nu ultima) oara in Thassos



De ce am ales pentru a treia oara Thassos? Pai... nu stiu... tu de ce te duci in fiecare vara, de cand esti pe lume, in Mamaia sau Vama Veche sau Costinesti sau Sinaia? :)  Pentru ca locul cu pricina nu se urateste daca il vezi a doua, treia, suta oara si pentru ca fiecare vacanta este diferita, locurile se schimba, fiecare experienta are farmecul ei si insula este atat de frumoasa, incat n-o sa ma plictiseasca niciodata! La urma urmei, n-ai cum sa te plictisesti de ceva rupt din Rai! Are nisip alb, are plaja din margelute de marmura, are apa de smarald, are paduri de pin, are aer de munte si plaja superba in acelasi loc. Cine se poate plictisi de asa ceva?




De data aceasta, am plecat din foarte scurt timp. Gasca mare, preferinte diverse, zapaceala, nehotarare, treaba la munca, timp lipsa pentru cautat vacanta. Evident ca a cazut tot pe capul meu, si de aceasta data, sa caut o oferta si evident ca primul site pe care l-am accesat a fost cel al agentiei Europa Travel. Are oferte excelente pentru Grecia, cele mai mici preturi, din cate am vazut, atat pentru vacantele individuale, cat si pentru cele pentru pachete complete (cazare si transport). Am mai calatorit in Grecia si cu Christian Tour, poate si pentru ca ii cunosc pe oamenii de acolo si imi confera incredere. Nu mi-am luat teapa niciodata, din nici un punct de vedere! A fost totul ca la carte!

vola.ro%20

Acum, trebuie sa fiti si rezonabili cand apreciati o vacanta la sfarsitul ei. Mai usor cu mofturile cand achitati 100 euro pe un pachet in Thassos cu 7 nopti de cazare si transport cu autocarul, uneori si cu mic dejun inclus daca aveti noroc sa prindeti o oferta Last Minute foarte avantajoasa! Lasati-o moale cu replici de genul "aveam in fiecare dimineata ceai, lapte, cafea, suc, omleta, branza, rosii si prajituri". 
Iarta-ma, dar visai la icre negre si vita Kobe de banii astia? Eventual la o filipineza care sa iti maseze talpile si prosoape impletite in forma de lebada pe pat? In Costinesti, de banii astia ai fi dormit in curtea unei babute, la marginea satului, care nu-ti dadea nici "Buna ziua", daramite omleta si cafea la micul dejun!
Mi s-a intamplat sa cunosc astfel de oameni, incruntati nevoie mare ca nu li s-au pupat talpile prin Grecia, dar ei au plecat pe bani mai putini decat intretinerea pe o luna in Drumul Taberei.

Vacanta ti-o mai faci frumoasa si singur! 
Ok, ai cumparat o cazare rezonabila, ti se face curat la 3 zile si nu zilnic, ca doar stiai ca vei dormi la 2 sau 3 stele, si nu la 5, ai optat pentru un mic dejun rezonabil (nu stiu acasa ce mananci dimineata atat de special, incat strambi din nas la ora, mezeluri, branzeturi, legume, prajituri de casa, cafele, ceaiuri si un foarte dulce "Kalimera!" din partea personalului). 
Pe langa astea, ai plaja superba, ai oameni calzi, amabili si prietenosi, ai o apa de smarald, asa cum nu credeai ca exista si aveai impresia ca pozele de pe acolo sunt clar photoshopate. De ce n-ai avea o vacanta frumoasa cu toate aceste ingrediente de baza?
Ia-ti o harta a insulei, da un Google inainte sa pleci, citeste o impresia sau alta despre locul cu pricina, mergi si plimbate-te! Inteleg, stai cu burta la soare o zi, doua, trei, dar nu te limita la doar atat! Insulele grecesti nu sunt atat de mari, poti face turul uneia intr-o singura zi. Sau macar vezi mare parte din ea!

vola.ro%20 

Plimba-te, cunoaste, mananca, fa-ti vacanta frumoasa!
Eu am fost in Creta, Thassos, Lefkada si Corfu si din experienta proprie iti spun: NU te limita la imprejurimile hotelului tau! 
Nu esti cu masina? Inchiriaza una! Sau un scuter. Macar pentru o zi. Nu costa o avere! Dar plimba-te pe insula! Vei vedea peisaje desprinse din povesti, vei ajunge pe plaje salbatice, vei fi singur, tu cu scoicile si valurile. Si consoarta, desigur, daca este cazul!




Revenind la Thassos-ul acestei veri, am plecat cu inca 6 prieteni, 3 cupluri de indragostiti, mai exact! :) Am cumparat vacanta luni si joi am plecat. Am ales transport individual. In cele din urma, dupa cateva oferte analizate care nu coincideau cu preferintele unuia dintre noi, ba cu zilele de concediu ale altuia, Ana de la Gulliver's Travel mi-a gasit vacanta castigatoare. 
Am ales hotelul Emerald (3 stele) din Skala Potamia! Curat, dragut, inconjurat de vegetatie, flori multe, lenjerie de pat si prosoape fffffoarte curate si extrem de placut parfumate! Singurul inconvenient este ca hotelul este situat in varful unui delusor abrupt si pot fi obositoare urcarile si coborarile zilnice, pentru cei mai comozi dintre voi! :) Partea buna este ca, daca sunteti cu masina, coborati dealul cu ea, fix jos la baza este parcarea unei cafenele, chiar in buza plajei! :)
Voiam neaparat la Golden Beach, una dintre cele mai frumoase  plaje din Thassos! Am platit doar 310 euro pentru camera dubla si 245 euro pentru cea single, 7 nopti.




DRUMUL CU MASINA


Drumul a fost foarte ok, sunt 500 si un pic de kilometri pana in portul din Grecia unde se ia feribotul spre Thassos.
Se merge pe drumul E 85 care trece prin localitatile Ruse – Biala – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali- Makaza – Komotini – Keramoti.

vola.ro%20

Daca aveti si un GPS e perfect, daca nu, urmariti indicatoarele si este perfect! Nu va rataciti, drumul este impecabil!





FERIBOT

Feribotul din Keramoti pleaca spre Thassos din jumatate in jumatate de ora, deci nu va grabiti sa ajungeti la o ora anume, daca pierdeti unul, beti o cafea in port si asteptati-l pe urmatorul. Daca imi amintesc bine, biletul costa 3 euro de persoana si 15 euro pentru masina, parca!

La ghiseul de bilete sunt niste fete care va impart harti ale insulei, luati-le, chiar daca sunt foarte sumar facute! Gasiti punctele principale de vizitat si va ajuta sa va descurcati. Oricum, exista o singura sosea principala in Thassos, perfect asfaltata, chiar si in varf de munte, nu va pierdeti si daca ati vrea!






LIMENAS (capitala)


Calatoria cu feribotul dureaza vreo 40 de minute, vin pescarusi sa va ia biscutii din mana, este dragut! Coborati in Limenas, care este si capitala Thassos. Aici am stat prima data cand am mers pe insula asta si mi-a placut mult oraselul, chiar daca plaja nu este wow. 
Oricum, chiar daca nu aveti cazare aici, merita sa veniti intr-o seara, sa va plimbati prin oras, sunt multe magazine si taverne frumoase. Apropo, nu mancati nicaieri altundeva, daca ajungeti in Limenas, in afara de terasa Thassian-Doukas! :) Inainte erau separate si concurente, intre timp s-au unit si ofera cea mai buna mancare de pe insula! 




Chelnerita acolo este si Geta, o romanca din Teleorman, foarte draguta, care se bucura sa va ofere ponturi legate de meniu, va spune ce este proaspat, va explica mancarurile. Negresit sa va opriti aici!


vola.ro%20

V-as putea povesti 3 romane, sa cititi pana la Craciun, dar incerc sa ma limitez la informatiile de baza!




 SKALA POTAMIA (golden beach)

Asa! Skala Potamia este o statiune draguta, la 12 kilometri de Limenas, cu o plaja luuuunga pe care eu am strabatut-o la picior, de la un capat la altul, de una singura, intr-o seara! Este una dintre placerile mele de vacanta, sa merg pe malul marii, la apus, ma mai opresc din cand in cand pe plaja, stau si ma uit la valuri, ma uit la cerul rosiatic, ma bucur ca sunt acolo, ma gandesc ce norocoasa sunt ca ma aflu acolo, intr-un loc atat de frumos pe care nu multi au ocazia sa-l vada! 
Si nu pentru ca este scump, dar exista oameni care nu vor sa iasa din cochilii, din tipare, nu vor sa incerce nimic nou, stiu doar drumul spre Constanta si se limiteaza la el. Si este atat de pacat! Lumea asta este atat de mare si de frumoasa, oameni buni!









Aici sunt multe terase si taverne pe malul marii, de fapt, cam toata statiunea este dispusa pe malul marii, lunga cat o zi de post! Hotelul nostru era la un capat si sufletul statiunii in celalalt capat, doar cu masina puteai ajunge in miezul actiunii, acolo unde sunt un parculet de distractii, magazine, restaurente, etc. Insa, indiferent de locul in care stai, ai terase si supermarketuri aproape. Nu mori de foame si de plictiseala in nici un caz!
Iar plaja este superba! Are nisip fin si apa curata ca lacrima!



Sezlongurile sunt gratuite pentru clientii terasei care detine bucatica respectiva de plaja sau costa 5 euro (2 sezlonguri si umbrela). Cam misto, nu? La Costinesti costa 30 lei fiecare. De Mamaia nu mai spun ca ma ia cu greata de la atata nesimtire romaneasca!




MARBLE BEACH (Plaja Saliara)



Daca ajungeti in Thassos, mergeti neaparat la Marble Beach. Ii spune "plaja de marmura" pentru ca in loc de nisip este acoperita cu perlute delicate de marmura, rotunjite de apa. Apa este inutil sa o descriu. O vedeti in fotografii! Este paradisiac locul!
Acum nu mai este amenajata (pozele de mai jos sunt de acum 2 ani), nu mai gasiti terasa si sezlonguri acolo, dar locul este la fel de frumos!










Drumul pana acolo este anevoios, se merge vreo 3 km prin padure, drum de munte, neasfaltat, dar luati-o ca pe o aventura, nu va cramponati dintr-atat! :) Coborati intr-un final la Marble Beach si frumusetea locului va va face sa uitati de praful pus pe masina! (apropo de asta, la plecare, gasiti spalatorie auto fix in capatul drumului, la iesirea pe drumul principal. Costa 6 euro exteriorul).




PORTO VATHY

Aproape de prima plaja de marmura s-a deschis de anul acesta, vreo 500 metri mai in fata, inca o plaja - Porto Vathy. V-am spus, la Marble Beach nu mai este nimic amenajat, nu mai sunt sezlonguri si umbrele si va trebui sa va aduceti daca vreti umbra, nici terasa nu mai este, dar gasiti o dugheana daca vreti bauturi reci. N-ar strica sa va luati ceva de mancare la voi daca intentionati sa stati acolo toata ziua!



Ziceam de Porto Vathy! Aici e alta treaba. Fite de Mamaia, gen, dar fara cocalari, pitipoance de duzina, grasi tatuati care bat turiste pe plaja, neamuri proaste si chelneri nesimtiti! 
Plaja nu-i extraordinara, in sensul ca nu e nici nisip, nu sunt nici perlute, este un mix intre ele, insa la intrarea in apa gasiti nisip alb si fin. Parca nici apa nu este atat de frumoasa ca cea de mai jos, de la Marble Beach. Este turcoaz, dar mie imi place mai mult cea de la plaja neamenajata, numai ca gasca mea nu a vrut sa stam acolo si am urcat un pic mai sus, aici la fite! :)







Sezlongurile si umbrela sunt gratuite aici, dar trebuie sa consumati ceva de la barul lor. Preturile nu sunt tocmai mici, dar ori sunteti in vacanta, ori nu mai sunteti? :)
Parca era 6 euro o salata greceasca, 3 euro o doza de Nestea/ Fanta/Cola, 50 de centi o apa plata la 500 ml, 8 euro souvlaki (bun de tot! frigarui din carne de porc, foarte fragede si perfect condimentate, care vin la pachet cu sos tzatziki si cartofi prajiti).  





MAKRYAMMOS


Pana la un punct, drumul spre Marble Beach/Porto Vathy este comun cu cel spre Makryammos. Se bifurca spre dreapta catre plaja de marmura si stanga spre acest din urma complex privat care implica o taxa de acces de 3 euro. Este o plaja privata foarte misto, un complex de bungalow-uri de 4 stele, cu piscina, restaurant, loc de joaca pentru copii, minigradina zoologica, cateva terase foarte dragute. 











Locul este perfect intretinut! 
Plaja este cu nisip alb, foarte curat, apa impecabila si perfecta pentru copii, in sensul ca mergi vreo 30 de metri cu apa pana la genunchi. Extrem de curata, cu vedere la pini! 
Gasesti mai greu scoici pe plaja decat conuri de brad!
Iubesc Thassos-ul din acest punct de vedere! 
Dupa Corfu, este cea mai verde insula greceasca pe care am vazut-o eu! Acoperita cu brazi, vegetatie bogata! Soseaua principala te poarta pe sub o bolta de brazi, uiti ca esti la mare! :) Si apoi, la o curba, ti se intinde inaintea ochilor o mare turcoaz de o frumusete ireala! Uof, iar mi s-a facut dor de Thassos! :)




MANASTIREA Sfantul Arhanghel Mihail 

Este locul meu preferat din Thassos! Se afla la 30 de km de capitala Limenas, cu acces din soseaua principala, in partea sud-estica a insulei, dupa Skala Potamia si Paradise Beach, inainte de statiunea Aliki. Manastirea este construita pe stanca si ofera o panorama asupra Marii Egee care iti taie rasuflarea! 









Este o manastire de calugarite, foarte frumoasa, cu magazin de suveniruri si obiecte bisericesti, loc de rugaciune si de aprins lumanari. La intrare primiti pantaloni lungi pentru barbati si fuste care trec de genunchi si pelerine care acopera bratele, pentru femei, asa ca nu va faceti griji ca nu sunteti imbracati corespunzator pentru biserica. Vi se spune ca nu aveti voie sa faceti forografii, insa nu va urmareste nimeni in timpul plimbarii prin curtea manastirii. Puteti poza in voie, nu sunt gardieni din astia comunisti ca la noi! :))

Aici este adapostita o parte din Sfantul Cui (folosit la crucificarea Mantuitorului) si primele date despre intemeierea manastirii provin de pe la 1800. 

La baza stâncii, lângă mare, se află o peşteră cu apă sfinţită care, potrivit localnicilor, are putere de vindecare. Legenda spune că turcii au încercat, în timpul dominaţiei, să distrugă templul Arhanghelului pentru a-i opri pe credincioşi să o viziteze. Unul dintre ei a intrat în templu şi a otrăvit apa, moment în care a fost trăznit de Sfânt şi a murit. Izvorul din interiorul templului a dispărut, iar apa a început să curgă printre pietre. Legenda spune că apa are puteri vindecătoare, iar cel care bea din ea se însănătoşeşte. 





ALIKI

Este o statiune micuta, cu o plaja si mai micuta si preturi invers proportionale. Cel care administreaza acea plaja foarte mica si foarte inghesuita profita de acest fapt si te obliga sa faci consumatie de 35 de euro la restaurantul lui pentru a beneficia de 2 sezlonguri. 





Nu-mi place deloc aici, nu ai loc nici sa respiri, sezlongurile sunt extrem de inghesuite, nu ai loc pentru intins prosopul pe nisip si simti cum iti sufla in ceafa colegul de plaja. Not my type! 
Apa, in schimb, este frumoasa! Dar nu este loc de stat o zi intreaga! Eventual te poti opri in trecere, faci doua poze si o baie, sa te racoresti, si pleci mai departe spre Potos, de exemplu, sau Paradise Beach, depinde din ce sens al drumului vii. 





POTOS


Am stat in Potos acum doua veri, in hotelul Olympion. Il recomand cu drag! Tot de la Europa Travel mi-am cumparat pachet de vacanta atunci. Parca 250 de euro am dat pe cazare 7 nopti, mic dejun si drum cu autocarul. Hotelul este chiar in centrul statiunii, arata foarte bine, este foarte curat si semnalul wifi este perfect, spre deosebire de Emerald, unde exista dar lipseste cu desavarsire! 



Potos imi place si nu prea! Este o statiune situata in sudul Thassos, nu ai aceleasi privelisti frumoase ca in Golden Beach, Makryammos, Marble Beach sau Paradise Beach. 
Zona nu este muntoasa, nu-ti coboara conurile de brad la picioare!
Gasiti aici multe magazine, tarabe cu suveniruri, terase pe plaja, taverne cu mancare buna si meniuri in limba romana. Dar este usor cam aglomerata pentru gusturile mele! Bine, nu ma luati in seama! Eu am alte gusturi, daca s-ar putea sa fiu singura pe plaja ar fi perfect! 




Plaja de aici este cu nisip fin, dar foarte aglomerata, cam ca la noi, cu deosebirea ca apa, desi nu este turcoaz, este curata. Este ok sa zaboviti o zi si aici sau, daca aveti cazare chiar in Potos, sa nu va limitati doar la statiunea asta! Faceti plaja si in alta parte, iar aproape aveti Paradise Beach, o minune de loc!




PARADISE BEACH


Este o plaja absolut perfecta!
Nu este statiune, deci nu va puteti caza aici, doar plaja situata la 20 de km de Limenas, in partea estica. La fel ca si pentru Marble Beach, se coboara pe un drum neasfaltat, dar nu de 3 km ca acolo, ci mai scurt. Sunt 2 coborari, de fapt, depinde din ce parte veniti si de unde intrati din soseaua principala. Plaja este intinsa, acoperita cu nisip fin si alb, suficient de aerisita, si cu sezlonguri, si cu spatiu pentru prosoape. 





Mie, de exemplu, imi place mult sa stau pe prosop, cu picioarele in nisip, cat mai aproape de apa. Nu-mi plac sezlongurile, nu stau sub umbrela! Folosesc creme cu SPF 50, iar cand imi este cald, intru in apa, adica din 10 in 10 minute, in nici un caz nu ma duc la umbra! :)
Apa de la Paradise Beach este minunata, se adanceste progresiv, este cristalina, atat de curata incat iti vezi pedichiura, chiar si daca ai apa pana la gat. Si vezi pestisorii din apa! Ah, si sunt valuri! Nu toate plajele din Thassos au valuri, aici da! 





Ador locul asta! O sa-l adorati si voi daca ajungeti pe aici!
PS: aveti doua terase unde puteti manca si de unde sa va cumparati bauturi reci, iar 2 sezlonguri si umbrela costa 6 euro.

Mai aveti multe alte plaje, de fapt, orice loc de pe insula are iesire la plaja. Nu va place una, mergeti 1 km intr-o directie sau alta si gasiti alta plaja. Populata, pustie, cum doriti! Exista un site specializat www.thassos.ro, cu toate detaliile posibile legate de aceasta insulita atat de draga mie!




LIMENARIA


Daca ajungeti in Potos, merita sa mergeti si in Limenaria, al doilea oras ca marime dupa capitala Limenas. Aici gasiti o fabrica de bijuterii, mai scumpe sau mai ieftine, argint sau diamante, care ce va permiteti! :) Eu mi-am luat un set din argint, evident, cu cercei si lantisor cu medalion - 16 euro, iar anul asta niste cercei adorabili, tot din argint, cu 20 euro.




Este foarte frumos oraselul, are port, o plaja draguta, taverne misto! Merita sa va opriti aici pentru plaja sau doar pentru o plimbare si fotografii.




PROTECTIE SOLARA

Bineinteles ca am plecat cu o geanta de creme solare. Gasca avea asteptari de la mine! Nu-i puteam dezamagi pe cei sase si cu mine sapte, care sperau sa le protejez pieile in vacanta asta! :))
Am incetat de mult timp sa ies la plaja cu uleiuri bronzante si alte prostii fara factor de protectie ridicat! 
Fac alergie la uleiul de masline luat la plaja si la brandurile no name pe care le vad in stanga si-n dreapta pe plaja! Nu mai faceti economie cand este vorba despre sanatatea voastra, oameni buni! Unde dati cateva sute de euro pe o vacanta, mai dati 10 si cumparati-va o crema de calitate! Arsurile solare va pot strica tot sejurul, o piele inrosita si care va ustura groaznic va poate rapi doua zile de vacanta si poate si cateva zeci de euro cheltuiti pe creme de calmare a arsurilor. 

Eu am avut Bioderma, Uriage, Nivea, Guinot, Apivita si La Roche Posay!
Optati pentru un SPF 50 sau 30, nu mai mic pentru ca soarele este puternic, desi nu-l simtiti. Este aer racoros de munte, nu simtiti canicula la plaja, nu va sufocati ca la noi, dar totusi radiatiile sunt aceleasi!
Incetati cu prostiile ca un spf ridicat va impiedica sa va bronzanti! Vi se pare ca eu nu m-am bronzat? M-am caramelizat foarte frumos, uniform, fara un singur milimetru de piele inrosita sau arsa, fara piele cojita, fara nici o alta problema! 

Initial am folosit ulei Guinot SPF 50 si ulei La Roche-Posay SPF 30, iar mai apoi spray Nivea Protect & Bronze SFP 30! Minunate toate 3! Colegele mele de vacanta au optat pentru alte combinatii, dar tot castigatoare si ele, care le-au ajutat sa obtina bronz frumos si sanatos!


Un prieten care are vitiligo pe un brat a folosit Bioderma SPF 50 si i-a fost bine! Nu s-a ars in zona cu probleme, unde se stie ca pielea este lipsita de melanocite (pigmentul care da culoare pielii) si foarte sensibila in fata soarelui. Zone albe sunt lipsite de orice aparare in fata radiatiilor, nu se bronzeaza, ci se ard extrem de usor. De aceea, necesita extraprotectie. Bioderma cu pricina l-a protejat ok, dar trebuie aplicata crema din belsug atat la intrarea, cat si la iesirea din apa si evitarea expunerii in orele amiezii. El statea mai mult sub umbrela, dar a reusit sa aiba o vacanta frumoasa chiar si asa, trebuie doar sa-ti acorzi un pic mai multa atentie la plaja, daca te afli si tu in aceeasi situatie!

As mai putea povesti 3 zile, dar mai bine te las in compania fotografiilor! Te lamuresti mai bine ce-i cu Thassos, aceasta fascinanta "insula de smarald" a Greciei :)






























































Beautybysunshinecom spunea...

Foarte frumos! La anul vreau si eu sa plec in Thassos. Te pup!

fashion doctor spunea...

draga Zuzi, stii ca te iubesc mult.
Foarte frumos ai scris, la obiect si corect. Mai ales cu mofturile ai dreptate. Iubesc Thassos nespus!

Zuzele spunea...

Va multumesc muuuuult, dragutelor! va pup cu drag!
ps: i love you 2, steluta bby!

Rokolla spunea...

Eu plec peste o saptamana in Thassos Si am citit cu drag toate peripețiile tale. Este a doua vacanța la ei! Abia astept sa ajung. Ma vor ajuta informațiile tale

Butterfly spunea...

Super tare postarea, fotografiile sunt minunate, la fel si informatiile, am fost si eu in Thassos si mi-a placut. Din pacate eu nu am avut vreme chiar buna si am stat si putin. Manastirea aceea este intr-adevar raiul pe pamant, foarte cocheta si cu o priveliste de vis. Eu am stat in Limenas si am descoperit o plaja foarte draguta si cocheta la cativa kilometri. Oricum toata Grecia este superba si merita vizitata.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search