joi, 4 februarie 2016

Ce si de ce trebuie sa mancati dimineata






























Posibil sa fi citit pe ici, pe colo ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Spun "posibil" pentru ca informatia este atat e intens vehiculata, incat imi pare imposibil sa cred ca nu v-a ajuns macar o data la urechi. Poate ca nu ati fost curiosi sa aflati si de ce, avand in vedere ca va treziti foarte devreme si nu mancati la ora aia sau prea tarziu si sariti direct la masa de pranz sau poate pentru ca beti o cafea si fumati o tigara si trece foamea. Sau, am mai auzit si scuza asta, nu aveti pe cineva care sa va rasfete dimineata si cum lenea de a fierbe doua oua sau de a desface un iaurt in care sa puneti niste cereale este mult prea mare, preferati sa renuntati la aceasta "cea mai importanta masa a zilei"!


Aflati ca privarea organismului de de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic pentru ca aveti nevoie de combustibil ca sa functionati perfect tot restul zilei. Ingrasarea ar fi, cred, cea mai mica problema pe care ar trebui sa o aveti, desi nu este deloc una simpla in cazul multora dintre noi. Cateva kilograme in plus ne pot da peste cap intreaga viata si, da, stiu persoane terorizate maxim de cele trei kilograme care au aparut "din nimic". Dar, o proasta functionare a organismului nu se reflecta numai in colaceii din jurul taliei si in gradul de celulita, ci la un nivel si mai ridicat.


Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. (sursa sfatulmedicului.ro)


Mai mult de atat, atunci cand este privat de hrana chiar in prima parte a zilei, atunci cand are nevoie de cea mai multa energie pentru a te trece in bune conditii peste zi, mai ales daca ai una stresanta fizic si intelectual, organismul este stresat. Are un atac de panica, asa cum ni se intampla unora dintre noi cand suntem pusi in fata unui fapt care ne creeaza stres emotional!
Acest stres resimtit de corp intrerupe desfasurarea fireasca a procesului metabolic, in moduri care pot pune realmente viata in pericol pe termen lung.Studiile arata ca esti mult mai predispus unui atac cardiac cu consecinte nefaste, pe fondul unei boli cardiace coronariene, atunci cand nu iti alimentezi organismul corespunzator. Astfel, persoanele incluse in diverse studii, care nu respectau prima masa a zilei, erau mai predispusi celibatului, fumatului, consumului de alcool si sedentarismului, decat cele care obisnuiau sa ia micul dejun in fiecare zi.
Bref, este rau daca nu mancam dimineata!
Eu adorm foarte tarziu. Spre exemplu, acum este ora 2.20 si eu va povestesc despre micul dejun pe care o sa-l iau in jur de 11.00 cand ma trezesc. O vreme nu mancam dimineata. Ma trezeam tarziu, beam un ceai, faceam dus, machiaj, Facebook, etc. si se facea ora de plecat la munca. Ma trezeam ca este ora 15.00 si eu nu mancasem nimic. Si, culmea, ma invatasem cu starea aia de lesin pe care o capatasem din cauza asta!
Dar am luat masuri pentru ca analizele nu-mi ieseau bine, eu eram tot timpul lipsita de energie, mi se facea foame noaptea tarziu, avand in vedere ca luam prima masa din zi cand trebuia sa fi luat deja pranzul si o gustare dupa aceea.
Si am descoperit alimente pe care imi place sa le mananc dimineata. Cred ca asta este secretul. Sa gasesti acele combinatii care iti plac, usor de preparat, pe care sa ti le poti pregati repede dupa ce te trezesti.
Mie imi place painea prajita cu unt, cu sau fara dulceata/miere, ceaiul Earl Grey si cel verde si as putea sa manac lucrurile astea de 3 ori pe zi fara probleme. Dar am variat incet incet, spre paine prajita cu unt si pasta de masline Kalamata si putin parmezan deasupra sau cascaval ras sau orice alta branza, cu sau fara rosii alaturi, cu sau fara castravete. Cum vreti si simtiti atunci, dar va asigur ca daca bifati "cu", masa va fi si mai delicioasa.
Sau puteti opta pentru paine prajita pe care sa puneti salata de avocado: rosie, ardei capia, avocado, zeama de lamaie, sare, piper - ideal ar fi si cu ceapa verde si sa stiti ca nu va va mirosi gura deloc pe restul zilei, dar daca nu vreti, nu puneti! Puteti pune alaturi si un ou ochi.
Dar, daca nu aveti si nu aveti timp pentru prajit paine si pus minunile astea peste, desi va asigur ca nu dureaza mai mult de 10 minute, va recomand niste alte bunatati!

Asadar, de ce sa mancati urmatoarele:

  • Iaurt pentru ca furnizeaza organismului calciu, proteine, probiotice. Un consum regulat de iaurt intareste sistemul imunitar, are grija de flora intestinala, omoara Candida Albicans, ciuperca despre care stim (sau nu!) ca provoaca acea Candidoza cu care si tu, probabil, te-ai confruntat macar o data in viata; ne protejeaza impotriva infectiilor urinare; ne ajuta sa avem oase mai puternice, dinti mai sanatosi; se pare că bacteriile benefice împiedică bacteriile distrugătoare să mai producă substanţe cancerigene în organism, fiind astfel un aliment care tine tumorile de orice fel la distanta. Mie imi place mult iaurtul Activia. Tu poti alege ce vrei, numai sa ai grija sa fie iaurt probiotic, adica acel iaurt ce conţine microorganisme, cunoscute sub denumirea de "bacterii bune". Pentru a impusca doi iepuri dintr-o lovitura, alege iaurtul cu fibre incorporate sau pe cel care vine la pachet cu un pumn de cereale. Mananca doua daca nu te saturi, dar numai sa mananci ceva sanatos dimineata!
  • Fibrefulgii de ovaz contin beta-glucan, acizi grasi omega-3, acid folic, fibre si potasiu; semintele de in presarate in iaurt furnizeaza grasimi esentiale omega-3, fibre si lignan, un antioxidant care protejeaza impotriva cancerului de san; cerealele integrale fortificate cu riboflavina, acid folic, vitamine si minerale. Daca aveti un tranzit digestiv lent, nu mai luati pastile cu pumnul (stiu cazuri!), ci mancati fibre, iar in acest sens recomand Solaris. Are cea mai mare varietate de cereale, musli, fructe deshidratate, tot felul de bunatati cu care puteti face combinatii delicioase si foarte sanatose.
    - Ca exemplu, va dau Complexul Forte de Germeni si Tarate de Grau Solaris, ce contine vitaminele A, B, E, K, D, PP, complexul B: B1, B3, B5 minerale: seleniu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, clor, sulf, siliciu, cobalt, cupru, iod, aminoacizi esentiali, fibre. Cu iaurt este delicos, mai ales daca adaugati si seminte de in si/sau de pin si alte cateva feluri de seminte pe care le gasiti tot la Solaris, cateva fructe uscate, putina miere sau zahar brut (recomand zaharul brut Muscovado nerafinat - este delicos si sanatos). Iaurt + fibre+ seminte+ fructe uscate = cel mai sanatos si bun mic dejun pe care vi-l puteti pregati usor, repede si fara ajutor!
  • Musli - daca vreti sa munciti si mai putin de 5 minute, luati o mana de musli (gasiti AICI numeroase variante superdelicioase) si adaugati-o intr-un iaurt/lapte si gata!
  • Biscuti si covrigei cu fibre - daca nici acele cateva minute pentru musli delicios si sanatos cu iaurt nu aveti, atunci mancati cativa biscuti cu cereale si/sau fructe, bogati in fibre si vitamine si tot ce trebuie unei mese pentru a se chema "sanatoasa", in timp ce alergati prin casa dupa copil, catel, haine, vorbiti la telefon sau faceti dus! :)  Tot Solaris ne sare in ajutor cu variante extrem, dar extrem de delicioase. Le gasiti AICI. PS: produsele sunt fara amelioratori, afanatori, emulgatori, conservanti.
  • Dejun Kollath - este un amestec de cereale, seminte si fructe uscate, in diverse combinatii, extrem de sanatos si hranitor. Vitaminizeaza si fortifica organismul de la primele ore ale diminetii. Confera energie, combate senzatia de foame falsa si calmeaza nevoia de alimente sau bauturi energizante. Creste puterea de concentrare, datorita vitaminelor si glucidelor simple. Combate constipatia, elimina autointoxicarea, datorita continutului ridicat de fibre. Gasiti AICI mai multe detalii si variante de Kollath si va invit sa cititi articolul pe care l-am dedicat in ziarul Puterea acestei superinventii - click AICI
  • Macinis - nu stiti ce este? mie imi pare ca seamana cu grisul cu lapte. Este, mai exact, un amestec de 8 cereale (fulgi maruntiti de grau, de secara, fulgi de orz, fulgi de ovaz, fulgi de mei, fulgi de porumb fara zahar, fulgi de orez, fulgi de hrisca), care se combina cu lapte cald (sau apa, dar este mai delicios cu lapte). Eu am pus si putin unt in laptele cald, asa adaug si la grisul cu lapte, pentru o extradeliciozitate. Daca va place mai dulce, adaugati putina miere la final sau ce indulcitor vreti voi, Sau dulceata! Are multe vitamine, fibre, va satura repede si foamea nu mai apare cateva ore. Bun de tot, va spun! Il gasiti AICI.
  • Ceai verde - eu ador ceaiul verde! Nu inteleg oamenii care spun ca nu il suporta pentru ca mie imi pare de-li-cios! Ii pun putina miere si o felie de lamaie! Ah, apropo, ajuta foarte mult sanatatii, dar si siluetei, o cana cu apa calda (mai delicios este ceaiul, zic eu, din plante sau verde) cu zeama de lamaie, bauta pe stomacul gol. Cititi pe net informatii destule, sunt si studii in sensul asta! Ceaiul verde are extrem de multe beneficii pentru sanatate, dar extrem de multe, de la slabire, intarirea sistemului imunitar, diminuarea nivelului de colesterol din sânge si pana la îmbunătătirea circulaţiei sângelui şi digestia, stimularea procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, contribuie la irigaţia sanguină la nivelul tegumentelor şi permite regenerarea acestora, iar datorită aportului de fluor previne apariţia cariilor. Totodată, polifenolii existenţi în compozitia ceaiului verde favorizează arderea caloriilor, reduce riscul de apariţie al accidentului cerebral vascular şi diminuează nivelul de colesterol rau LDL. De asemenea, ceaiul verde contribuie la distrugerea bacteriilor ce pot provoca intoxicaţii alimentare şi elimina toxinele ce pot produce aceste bacterii, opreste evolutia celulelor canceroase, permite reducerea nivelului de zahar din sange, iar datorită concentraţiei crescute de antioxidanti, în special de vitamina E, încetineşte procesul de îmbătrânire.

  • Miere - trebuie sa va mai spun cat de sanatoasa si absolut minunata este mierea pentru organismul nostru? Pai, aflati ca mierea este cel mai puternic antibiotic natural, omoara virusii, chiar si pe cei mai inspaimantatori, are grija de flora intestinala, mentine echilibrul endocrin, contine vitaminele C, A, D si K si cele din complexul B, minerale, acizi organici: gluconic, fosforic, formic, lactic, citric. Enzimele ca amilaza, lipaza sau catalazele intervin in procesele chimice ale materiei vii din organism. Va recomand mierea 100% naturala Bee Nuts - gasiti AICI magazin online din care va puteti comanda numeroase tipuri de miere (pin, alun, lavanda, menta, eucalipt, cires, cimbrisor, etc.)


  • Miere cu nuci si fructe uscate - aceste tipuri de cocktailuri dintre miere si diverse nuci si fructe uscate pot fi consierate o masa in sine sau o parte importanta a unui mic dejun, daca sunt puse pe biscuti din cereale sau paine cu cereale integrale si putin unt, sa zicem. Este nu doar o combinatie foarte gustoasa, ci si sanatoasa. Spre exemplu, la Bee Nuts exista un cocktail care se cheama BEE UP si cotine nuca, fistic, alune de padure, prune, goji, coaja de portocala, miere de salcam. Va imaginati cat de delicios este acest amestec? Va spun eu: o minune!


  • Batoane cu cereale - desigur, sunt anumiti pasionati care isi prepara singuri batoanele cu cereale. Asta implica timp si, cum ziceam, pasiune. Dar si pricepere. Cine nu are nici una, nici alta, cumpara! Iar pe piata gasim suficiente propuneri de acest gen, cu diverse cereale, fructe, seminte, nuci. Mie imi plac cele Fitness de la Nestle - contin cereale integrale, sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, potolesc foamea, iar daca mai beti si un ceai sau mancati un  baton cu un iaurt, e perfect! Decat nici un mic dejun, e bine si asa! :)
Cherry Queen spunea...

foarte frumos articolul si foarte informativ. eu mananc in fiecare dimineata iaurt din lapte de capra, in care pun seminte de chia si un fruct. am ales banana sau caise deshidratate dar o sa mai variez. :D
pupici!

http://cherryqueendee.blogspot.com/

Zuzele spunea...

Bravo, @Cherry Queen! Sa incerci si propunerile mele de la Solaris sau alte chestiuni de la ei, sunt superdelicioase si sanatoase! :)
Multumesc pentru ca ai avut rabdare sa citesti!
xoxo

Anonim spunea...

Si mie imi place mult macinisul cu lapte!!!! iubitului meu nu ii place, dar mie imi place mult!
merci pentru ponturi

Anca.

Zuzele spunea...

Ma bucur, Anca! Initial l-am facut cu apa si am adaugat miere, dar nu m-a incantat peste masura. Am mancat tot castronul pentru ca stiam ca este sanatos, dar cand am incercat si varianta cu lapte, m-a dat pe spate! :)
Multumesc si eu ca m-ai vizitat!
pups

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search