miercuri, 1 februarie 2017

Jurnal de vacanță în Thailanda


Pana ajung eu acolo, ma bucur de amintirile altora. Astfel, aflu ca Loredana a petrecut o vacanta de neuitat in Bangkok, Thailanda, alaturi de fiica ei, Elena. In cele sapte zile petrecute in insorita metropola asiatica, artista avut parte de experiente uimitoare de care isi va aminti cu drag tot timpul: a vizitat templele aurite incarcate cu istorie, a primit binecuvantarea unui calugar budist, a descoperit vibratia vietii de noapte din zona veche a orasului, chiar si mancarea traditionala a vanzatorilor ambulanti de pe strada, a luat cina in restaurante in aer liber situate la peste 100 de metri inaltime, ori pe un vas de croaziera ce a navigat pe raul Chao Phraya, a invatat sa gateasca in stil thailandez de la cei mai renumiti chefi si chiar a sarbatorit Noul an chinezesc in China Town.

 
Loredana si fiica ei, Elena, au zburat spre Thailada cu noua cursa flydubay Bucuresti-Dubai-Bangkok, bucurandu-se de preparatele culinare a la carte si de cele mai noi filme de la Hollywood introduse in programul de entertainment la bord. Dupa 11 ore de zbor, au aterizat in Bangkok dimineata, in timp util pentru a ajunge la hotel si a se bucura de o zi intreaga de experiente memorabile.


„Ne-am programat aceasta saptamana libera inca de anul trecut. A fost singura perioada, de la inceput de an, cand am putut sa plecam, pentru sapte zile, si sa ne relaxam. Eu mai fusesem in Bangkok in urma cu 21 de ani. Orasul s-a dezvoltat incredibil de mult. Abia asteptam sa il revad, de aceasta data cu alti ochi si, cel mai important, alaturi de fiica mea. Am zburat cu flydubai pana la Bangkok si ne-am cazat apoi la Millenium Hilton, situat pe malul raului Chao Phraya. Am stat la etajul 18 si am avut de acolo cea mai frumoasa priveliste posibila asupra intregului Bangkok. Au fost sapte zile de experiente frumoase de care imi voi aminti mereu cu drag si nostalgie”, declara Loredana.


Cea mai buna priveliste, de la etajul 18 al hotelului

Dupa ce s-au cazat intr-un apartament spatios, de 80 de metri patrati, la etajul 18 al hotelului Millenium Hilton, situat pe malul raului Chao Phraya si care ofera cea mai buna priveliste asupra intregului oras, Loredana si Elena au urcat intr-un vaporas pentru a admira frumusetile metropolei situate de o parte si de alta a raului. Au coborat apoi pentru a lua, pentru cinci statii, trenul suspendat ce le-a transportat pana in centrul comercial al orasului. Acolo au avut ocazia sa descopere pietele cu mancaruri traditionale ale vnzatorilor ambulanti, ocazie cu care au degustat frigarui cu fructe de mare sau carne de porc sau pui, supe de cocos picante, fructe exotice proaspete.
Seara, dupa ce s-au intors la hotel pentru a se schimba in vestimentatii elegante, au luat cina la Vertigo, un celebru restaurant in aer liber situat la ultimul etaj (61) al unui zgarie nori, de unde au putut admira intregul oras iluminat feeric pe timpul noptii.



Curs de gatit in stil thailandez

A doua zi dimineata, cu ajutorul Tourism Authority of Thailand, Loredana si Elena au avut ocazia sa invete cum se prepara cateva retete traditionale thailandeze. Au luat astfel cursuri de gatit la Blue Elephant Cooking School, cel mai apreciat restaurant traditional thailandez din lume. Sub supravegherea unui chef cu experienta, dar si a proprietarei restaurantului, Khun Nooror Somany Steppe, cea care a gatit pentru mari personalitati internationale, printre care si Michael Jackson, Margaret Thatcher, Bill Clinton sau George Bush, Loredana a invatat sa prepare o reteta de peste picant, mai exact, tilapia prajit cu sos de bird eye chili, un preparat pe cat de picant si delicios, pe atat de sanatos.
„Bucataria thailandeza este exceptionala. Te rasfeti cu atat de multe gusturi, totul este foarte diversificat si, in plus, pentru ca este deobicei foarte picanta, nu te ingrasi pentru ca intensifica arderile. Chiar daca imbini, la aceeasi masa, mai multe preparate, nu te simti greu dupa un pranz sau o cina thailandeza si asta dovedeste faptul ca toate ingredientele folosite sunt naturale, proaspete si atent alese”, declara artista.

A vizitat celebra casa a matasii Jim Thompson

Urmatoarea oprire a fost casa legendarului Jim Thompson, cel care a salvat de la faliment comertul cu matase in Thailanda, si cel care a disparut misterios in Malaezia, in anii 60. Casa in care a locuit a devenit obiectiv turistic.
„Este superba, se afla in mijlocul unei gradini cu vegetatie luxurianta si contine statui budiste ce dateaza de cateva secole, picturi traditionale pe lemn, textule sau hartie, portelanuri, colectionate din Thailanda, Burma, Cambodgia, China ori Laos. Este o atmosfera speciala acolo, simti ca te-ai intors parca in timp si ca retraiesti stilul de viata de atunci”, spune artista.
De la Jim Thompson House, artista a cumparat mai multe tinute vestimentare realizate din celebra matase imprimata thailandeza.
Seara, Loredana si Elena au admirat orasul pe timp de noapte, luand cina pe un vas de croaziera ce a navigat timp de doua ore, de-a lungul raului Chao Phraya. Au fost astfel ocazia sa deguste noi tipuri de preparate culinare traditionale si sa se bucure de o atmosfera speciala, parca desprinsa din vremurile de altadata.
Nu a lipsit din circuitul turistic nici celebrul Sky Bar Lebua, situat la etajul 64 al unui celebru hotel, acesta fiind si locul in care s-au filmat cateva scene din pelicula "Hangover 2". Aici, Loredana a fost impresionata de cupola aurie, de privelistea 360 de grade asupra orasului si si-a adus aminte de scenele haioase din pelicula in care au jucat Bradley Cooper si Ken Jeong.



Binecuvantata de calugarul budist

Urmatoarea zi a fost dedicata vizitei templelor si Palatului Regal din Bangkok. Prima oprire a avut loc Wat Pho, complexul de temple budiste ce contine si vestita statuie imensa de aur reprezentandu-l pe Budha intins.
“Wat Pho este superb! Sunt atat de multe temple incredibil de frumoase! Era decorat cu siraguri de felinare rosii, pentru ca a doua zi se sarbatorea Anul Nou Chinezesc. Am intrat in templul construit de Rama I in stilul Ayuthaya si am meditat, pentru cateva minute, in fata unui altar aurit cu statuia lui Budha. In fata templului am primit de la un calugar o bratara de ata rosie pentru ca apoi sa ne binecuvanteze pe toti stropindu-ne cu apa sfintita. Am intrat ulterior in templul ce gazduieste imensa statuie aurita a lui Budha intins, simbolizand intrarea acestuia in Nirvana dupa seria completa de reincarnari. La iesire, am pus monezi in fiecare din cele 108 de boluri de bronz, ce aduc, conform crezului, noroc si ajuta sa se implineasca toate dorintele pe care le pui in acele momente”, povesteste Loredana.



Palatul Regal din Bangkok, ca un Disneyland de acum trei secole

Urmatoarea oprire a avut loc la Palatul Regal, unul din cele mai frumoase locuri din Bangkok, pe care artista il aseamana unui Disneyland al secolului al XVIII-lea. Loredana a petrecut aici cateva ore admirand templele, pagodele si statuile colorate, prilej cu care a aflat foarte multe lucruri interesante despre regii care au condus Thailanda si despre regele Bhumibol Adulyadej, care a decedat anul trecut si ale carui funeralii vor fi organizate in acest an, cel mai probabil in luna martie.
„Am fost impresionata de cat de mult si-au iubit thailandezii regele. La fiecare pas, pe strazi, in fata institutilor, in hoteluri sau in centre comerciale se gasesc altare comemorative, panglici negre si albe in memoria acestuia”, spune solista.



Delicatese ciudate pe strazile din China Town

Loredana a fost uimita si fascinata de contrastele pe care le ofera capitala Thailandei, ajungand chiar si in China Town, in ajunul Noului An Chinezesc. Acolo a degustat preparatele vanzatorilor ambulanti, pentru prima data si scorpioni, greieri, viermi de matase, gandaci si larve de copac, toate bogate in proteine si vitamine. Loredana a incercat si supele preparate de thailandezi la colt de strada, frigarui traditionale, supele din intestine si cocos, ori salatele de flori thailandeze cu omleta.


La intoarcerea in tara, pe cursa flydubai, Loredana a avut ocazia sa cunoasca doua stewardese care s-au nascut in Onesti, orasul ei natal, prilej cu care au depanat amintiri despre cunostinte comune. Artista l-a cunoscut si pe pilotul aeronavei, tot roman, prilej cu care a intrat in cabina, dupa aterizare, si a marturisit ca mereu a fost fascinata de zbor si ca ar dori sa ia cursuri de pilotaj.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search