sâmbătă, 28 octombrie 2017

AROMATERAPIA: la ce ajută și ce uleiuri folosesc eu

La carte scrie ca Aromaterapia face parte din fitoterapie, tratamentul cu preparate din plante medicinale si se bazează pe utilizarea uleiurilor esenţiale, concentrate de arome naturale ale plantelor, obţinute în urma distilării. Uleiurile esentiale sunt folosite pentru a trata numeroase afectiuni, de la migrene sau dureri dentare, tulburări nervoase (anxietate, angoasă, insomnie, depresie etc.) si pana la tulburări de circulaţie, digestive sau respiratorii sau probleme legate de menopauză. Anumite uleiuri pot fi folosite în tratamentul infecţiilor virale (gripă, viroză, faringită, herpes etc.) sau micotice (de exemplu, candidoze). 


Uleiurile esentiale au trei cai de administrare:

🔼Pe cale internă (bucală, rectală, vaginală etc.)
 
🔼Pe cale respiratorie: aerosoli de uleiuri esenţiale pure, inhalaţii, difuzii în ambianţă etc.
🔼Pe cale cutanată prin ungere, frecţii sau masaje ale zonelor dureroase, ale regiunii organului tratat, ale plexului solar, ale zonelor reflexogene sau ale părţilor din corp cu sensibilitate sporită (pliul coatelor, faţa anterioară a încheieturii mâinii, dosul mâinilor şi picioarelor etc.), insa nu ca atare, ci in combinatie cu un ulei vegetal (masline, cocos, etc). De cele mai multe ori, proportia este 50-50.


Eu pun uleiuri in lampa de aromaterapie sau cateva picaturi in cada, atunci cand fac baie. Profit de ocazie sa va recomand o baie de curatare, indicata a fi bifata in rutina saptamanala, ca o rutina de curatare a energiilor negative, de curatare a aurei, asa cum se prezinta mai exact aceasta baie. 
Astfel, adaugati in cada o cana cu sare de mare, o jumatate de cana cu bicarbonat de sodiu si cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai, tamaie sau lavanda sau toate trei. Cat despre tamaie, sa nu va sperie ideea pentru ca uleiul esential de tamaie miroase senzational, a conifere, a brad, a padure curata de munte, in nici un caz la ce va ganditi voi. :)
Combinatia de sare de mare si bicarbonat elimina substantele chimice nocive din corp si reduce tensiunea care incarca negativ aura energetica. 
Aceasta apa datorita bicarbonatului de sodiu are o alcalinitate foarte mare dar este si remineralizanta datorita sarii de mare (sarea este un cristal dar este formata din 2 ioni ,unul pozitiv si unul negativ, de aceea este atat de eficienta in curatarea energiilor.) 
Atentie: nu exagerati cu uleiul, ci doar 4-5 picaturi din fiecare, pentru ca sunt puternice si riscati sa va piste pielea dupa aceea. Cufundati-va in cada astfel pregatita in jur de 20 de minute. Este ok daca va mai ridicati din cand in cand si apoi intrati din nou. Da, cu par cu tot! :) Eventual va puteti lua o carte cu voi, ca sa treaca timpul mai repede! Este incredibil de calmanta baia asta. Veti dormi ca un bebe dupa aceea!
Ideal este sa faci aceasta baie 7 zile pe luna pentru a vedea rezultatele!

PS: este posibil sa va simtiti usor ametiti in timpul baii, acesta este semn ca va curatati! Daca se intampla asta, ridicati-va cateva secunde sau cat simtit nevoia. Va puteti racori cu dusul cu apa calduta spre rece si alegeti voi daca vreti sa mai ramaneti in cada sau vreti sa iesiti.



In aceste doua fotografii vedeti uleiurile mele preferate de la Solaris, pe care le folosesc de multe luni, intocmai cum v-am spus: in lampa sau in cada. 

Chiar si acum am aprinsa lampa de aromaterapie in camera, cu cateva picaturi de ulei de portocala raspandind un miros divin in jurul meu. 
Alternez cu ulei de menta, mai cu seama atunci cand sunt racita si nu pot respira foarte bine!




Ce proprietati miraculoase au uleiurile esentiale

  • Uleiul esential de lavanda este cunoscut pentru proprietatile sale relaxante, fiind un ajutor pentru cei care sufera de insomnii, anxietate, migrene, stres emotional, afectiuni cardiace cu substract nervos, tulburari digestive. Ajuta in raceli, congestionari ale sinusurilor, detensioneaza muschii.
  • Uleiul esential de eucalipt este un ajutor in raceala, gripa, inflamarea tesuturilor. Prin inhalarea aburilor, emoliaza caile respiratorii.
  • Uleiul esential de tea tree este un puternic dezinfectant, are proprietati antimicotice, antivirale, antibacteriene, decongestionant. Poate fi aplicat local pe zona cutanata cu probleme (iritatii, herpes), grabeste vindecarea. Poate fi amestecat cu apa si pulverizat prin casa, pentru igienizarea spatiului si stimularea respiratiei.
  • Uleiul esential de portocala are un miros placut si tonic, potrivit in lunile calde sau reci. Relaxeaza, acționand ca un usor sedativ. Folosit in aromoterapie, ajuta in detoxifierea organismului si este un eficient carminativ.
  • Uleiul esential de menta este unul dintre cele mai versatile, folosit in produse de igienă dentara, parfumuri, produse de curatenie si altele. Inhalat sau picurat in lampa, ajuta la calmarea durerilor digestive, improspateaza respiratia si curata tractul respirator. Confera energie, relaxeaza, ofera tonus general bun.
  • Uleiul esential de tamaie are un miros care induce stare de calm, diminueaza anxietatea si induce o respiratie mai profunda, fiind potrivit pentru meditatie. Calmeaza mintea, curata respiratia, iar picurat in lampa de aromoterapie sau in cada, ajuta in raceli, laringite si alte afectiuni din aceeasi sfera. Inhalat in sesiuni repetate, calmeaza durerile articulare si cele musculare. 

  • Uleiul  esential de rozmarin este utilizat pentru ingrijirea parului, in sampoane si lotiuni. Masajul regulat al pielii capului cu ulei de rozmarin hraneste scalpul si elimina matreata. In plus, daca este amestecat cu ulei de tea tree si de busuioc, poate trata problemele scalpului.
    Uleiul esential de rozmarin ajuta la ingrijirea si tonifierea pielii. De asemenea, ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare. Uleiul de rozmarin este util in combaterea caderii parului.
    Extern: bai 10 picaturi/cada dizolvate intr-un solvent (gel de dus, sapun lichid, spuma de baie), masaj 2-3 picaturi incorporate in ulei de masaj, sampoane, sau gel de dus, si pasta de dinti. Aromaterapie 3-5 picaturi in 50 ml apa, inhalatii cu 8 picaturi la 100 ml apa fierbinte.
Pe site-ul SOLARIS gasiti informatii despre toate uleiurile din colectia lor, precum si difuzoare pentru aromaterapie pe care le puteti pune in cosul de cumparaturi, dimpreuna cu uleiurile preferate, dar si sare de mare pentru baia despre care v-am povestit mai sus. :)
Sau puteti folosi o lampa cu lumanare precum cea din prima poza pentru a va bucura de efectele minunate ale uleiurilor esentiale. Costa foarte putin si se gaseste inclusiv in hipermarketuri.




























Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search