duminică, 4 februarie 2018

10 lucruri pe care doar femeile care au fost însărcinate iarna le știu




Draga mea, daca sarcina nu te-a luat prin surprindere deja, este imposibil sa nu-ti fi trecut cel putin o data prin minte o usoara teama legata de iarna atunci cand ti-ai proiectat, chiar si la nivel de gand, sarcina. Eu recunosc ca am facut-o! Nu am fost insarcinata, insa m-am gandit - si nu doar o data! - ca as prefera sa se intample vara. Sau macar primavara. Dar nu iarna! Pentru mine iarna este un calvar si neinsarcinata fiind, daramite si cu o burtica mare. Haine groase si probabil noi pentru ca cele de iarna trecuta clar nu te mai cuprind, ger, viscol, zapada, gheata pe jos, incaltaminte care sa confere echilibrul perfect, racelile de sezon si imposibilitatea de a lua medicamente. Stiu de la prietenele mele ca nu-i deloc sa fii insarcinata nici vara, cand trebuie sa induri canicula, tu fiind cu burtica mare si abia respirand, dar parca te mai salveaza o piscina, o rochita subtire, o excursie la munte unde-i racoare si bine. Tot cred ca-i mai usor sa faci fata perioadei decat iarna cand ai de dus in spate haine groase, paltoane grele, fulare si manusi. 

Eu imi dau cu parerea in calitata de femeie neinsarcinata vreodata si care doar isi inchipuie cum e, insa, am vorbit si cu un specialist care mi-a confirmat unele dintre temeri.

Asadar, iata care ar fi cele 10 lucruri pe care doar o mama care a fost insarcinata iarna le cunoaste si nu sunt deloc placute, dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, iti ofera cele mai bune sfaturi pentru a trece cu bine de acestea.

Cizme prea stranse

Desi exista anumite lucruri neplacute daca esti insarcinata in timpul verii, unul dintre cele mai mari beneficii este posibilitatea de a purta o pereche de papuci comozi oriunde. Este mult mai usor decat sa iti faci griji ca picioarele tale se vor umfla in cizme.
Incaltamintea tinde sa fie mai greoaie pe masura ce temperatura scade si apare senzatia de disconfort. Sarcina, de asemenea, provoaca retentia de apa si umflarea picioarelor, astfel incat cizmele de anul trecut ar putea fi destul de stranse, mai ales dupa ce ai mers mult prin zapada, dea aceea este bine sa previi acest lucru.

Eliminarea hainelor pentru a folosi toaleta

Frigul din timpul iernii te determina sa iei pe tine mai multe straturi de haine, atunci cand vrei sa iesi din casa. Dar ce te faci cand trebuie sa mergi urgent la toaleta si nu stii ce sa dai prima data dupa tine: esarfa care atarna pana la burta, haina lunga, manusile, etc.

„Sarcina poate fi o problema pentru mame in toate anotimpurile din cauza presiunii pe care bebelusul o pune asupra sistemului urinar. In timpul iernii, fiecare femeie insarcinata trebuie sa-si faca un plan inainte pentru a nu avea nu accident nedorit”, spune dr. Silviu Istoc.

Sporturile de iarna

Pentru o femeie atletica, sarcina poate fi un pic cam grea din acest punct de vedere. Asta pentru ca unele sporturi nu sunt permise in aceste luni, in special sporturile de iarna care pot crea multe probleme.

„Schiatul in panta este periculos, deoarece o cadere ar putea dauna copilului. Chiar si pentru sportivii cu experienta, nu recomand ca femeia insarcinata sa aleaga aceste sporturi in sarcina, acestea putand provoca detasarea placentei si nastere prematura”, explica specialistul.

Mancarimea provocata de lana


Hainele de iarna pot crea mancarimi mai ales daca sunt alaturate direct de piele. Mancarimea este o problema importanta pentru multe femei insarcinate, in special pe burta, unde pielea se intinde. Uneori, hormonii pot provoca unele mancarimi suplimentare pe palme si pe talpi, iar orice femeie care sufera de eczeme este probabil sa simta si mai multe efecte in timpul celor noua luni de sarcina.

„Acestia sunt factorii normali care creeaza mancarimi la nivelul pielii, dar exista, de asemenea, o afectiune severa care ar putea provoca astfel de simptome. Colestaza de sarcina este o problema grava a ficatului, iar de multe ori mancarimea este singurul simptom, deci daca lucrurile devin intense, discuta imediat cu medicul”, afirma dr. Silviu Istoc.

Cei din jurul tau sunt raciti Raceala si gripa din sezonul rece nu sunt niciodata usoare, dar pentru femeile gravide, pot fi ingrozitoare. Unele femei insarcinate au mai mereu probleme cu nasul, cauzate de rinita de sarcina. Dar, daca apar alte simptome, cum ar fi stranutul, durerile de cap si durerile de corp, inseamna ca s-a instalat o raceala.
Femeile gravide sunt mai predispuse la raceli decat in mod normal, deoarece corpul lor lucreaza mai mult la crearea unei vieti noi decat la sistemul lor imunitar. De aceea este bine sa te feresti de toti factorii care ti-ar putea crea astfel de probleme, dar, mai ales, stai departe de cei care sunt raciti in jurul tau.

Mai multe straturi de haine

Desi este frig afara, femeile insarcinate se confrunta cu acele bufeuri care le iau prin surprindere si de mult ori le creeaza o senzatie de sufocare, mai ales daca sunt imbracate prea gros.
Cea mai buna modalitate de imbracaminte pentru iarna este utilizarea straturilor. Un tricou subtire pe dedesubt poate fi perfect in momentele in care simti ca ai 100 de grade. Apoi adauga o camasa cu maneca lunga si un pulover inainte de a imbraca haina. Straturile de haine te fac sa te simti confortabil in aceasta perioada, chiar daca este frig afara. 





     style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
     data-ad-client="ca-pub-4096016691578442"
     data-ad-slot="5045554457">


Sangerari nazale


Aerul uscat poate irita nasul in mod obisnuit, mai ales daca femeia insarcinata respira mai des. Cresterea circulatiei sanguine creeaza, de asemenea, posibilitatea mai multor sangerari nazale.
Este bine ca umiditatea sa fie crescuta in camera unde stai. Daca sangerarea nu se opreste dupa cateva minute poate fi vorba de o alta afectiune. Pericolul este mai ales in cazul in care tensiunea arteriala este crescuta.

Calatoriile la rude

Cand o femeie este insarcinata, uneori doar un drum pana la magazinul alimentar se simte ca o calatorie in Honolulu. Dar in timpul sezonului de iarna, rudele se viziteaza cel mai des. Plecarile in timpul sarcinii pot fi incomode si chiar periculoase.
In timpul unei calatorii prelungite - cu avionul sau cu masina - o femeie insarcinata este expusa riscului de a genera cheaguri de sange. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este de a lua pauze frecvente si de a merge pe jos.

Statul in casa mult timp


Cand este rece afara si este zapada, uneori este mai bine pentru o femeie insarcinata sa ramana in interior si sa astepte, iar aceasta asteptare se poate prelungi mult timp. Statul in casa afecteaza multi oameni in timpul iernii, deoarece apare agitatia din cauza lipsei de vitamina D si a socializarii cu oamenii.
In timp ce este de inteles precautia, este recomandat sa incerci sa iesi afara in fiecare zi, pentru a avea o stare de spirit mai buna. Aerul proaspat si razele de soare pot face minuni pentru femeia insarcinata care sta mult timp in casa.

Curatatul masinii de zapada

Daca te incumeti sa iesi la o plimbare cu masina in timpul sarcinii, va trebui sa iti cureti mai intai zapada de pe parbriz. Acest lucru poate parea de-a dreptul chinuitor, mai ales daca nu ai ustensilele potrivite.
Mai mult, intrarea si iesirea din masina a femeii insarcinate cu uneltele in mana pot fi atat de incomode incat o expeditie pe Everest ar sa para floare la ureche. Este bine sa eviti astfel de activitati care pot fi un pericol pentru sarcina.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search