miercuri, 30 iunie 2021

Afecțiuni în care celulele stem sunt eficiente


A vă dori tot ce este mai bun pentru viitorul vostru copil este un lucru absolut normal. Sănătatea lui este cea mai importantă, iar cum domeniul medical este într-o continuă dezvoltare, acum este mult mai ușor să aveți grijă de ea!

Știați că sângele din cordonul ombilical este foarte eficient persoanelor cu anumite boli care pun viața în pericol, inclusiv unele tipuri de cancer? Acest lucru se datorează faptului că acest cordon ombilical conține ceva foarte prețios: celule stem hematopoietice.

Astăzi, specialiștii de la Stem Cells Bank ne prezintă care sunt cele mai frecvente afecțiuni în care celulele stem sunt eficiente.

Celulele stem se pot diferenţia în toate tipurile de celule. O celulă stem care se poate diferenţia în toate tipurile de celule este numită celulă totipotentă (celula stem embrionară), iar cea care se poate diferenţia în unele tipuri de celule este numită pluripotentă (celulă stem adultă). Comportamentul celulelor stem depinde de mediul în care se găsesc sau de ţesutul în care se vor stabili.

„În corpul uman există mai multe tipuri de celule stem, iar cele care pot fi recoltate la naștere se numesc hematopoietice, deoarece sunt celule pluripotente, cu potențial principal de a se diferenția în celule de sânge. De exemplu, în măduva osoasă reînnoirea celulelor se face constant cu scopul de a se diferenţia în tipuri de celule hematopoietice, în principal în eritrocite şi leucocite, în timp ce în intestin, în condiţii obişnuite, prezenţa acestora rămâne stabilă” afirmă Conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).


Până în prezent există 80 boli tratabile cu celule stem, majoritatea fiind boli de sânge. La nivel global celulele stem sunt utilizate tot mai des în medicina regenerativă şi în boli precum diabetul de tip-1, în boli neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală.

1. Limfom

Celulele stem oferă o șansă la viață persoanelor cu limfom. Cunoscut și sub numele de transplant de celule stem, transplantul este un tratament ce constă în înlocuirea măduvei osoase bolnave cu celule stem sănătoase care va ajuta la dezvoltarea unei măduve osoase noi.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul limfatic: ganglionii limfatici, vegetațiile adenoide, splină, timus, amigdale sau măduva osoasă.

În prezent, peste 1,5 milioane persoane din întreaga lume trăiesc cu limfom non-Hodgkin, însă în fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli. Incidenţa afecțiunii se ridică la aproximativ 7% pe an, clasând această afecţiune pe locul trei în lumii.

2. Leucemie

Transplantul alogen de celule stem este singura strategie terapeutică, potențial curativă, pentru pacienții care suferă de leucemie cronică limfoidă. Până în urmăă cu zece ani, boala a fost considerată incurabilă sau, posibilitatea era doar tratarea simptomelor pentru a întârzia progresia bolii.

Pe masură ce a crescut numărul cazurilor care au arătat eficacitatea și siguranța transplantului de celule stem pentru tratamentul altor tipuri de leucemii, interesul s-a intensificat pentru utilizarea acestei abordări, în tratarea bolnavilor mai tineri, care sufereau de leucemie cronică limfoidă.

3. Paralizia cerebrală


Paralizia cerebrală un termen ce descrie un grup de tulburari permanente ale functiei motorii, care sunt determinate de leziuni neprogresive ale unui creier in dezvoltare sau imatur.

Cercetarile ample din ultimului deceniu au dus la concluzia ca transplantul de celule stem este cea mai promițătoare opțiune de tratament nu numai pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate și de a preveni complicațiile secundare dar și pentru a ameliora leziunile neurologice. Mai mult decat atat, celulele stem echilibrează răspunsul sistemului imunitar împotriva celulelor nervoase și eliberează factorii care promovează creșterea celulară, stimulând celulele proprii pentru a accelera procesul de recuperare.

În calitate de părinți, sunteți responsabili să faceți tot ce vă stă în putere pentru a va proteja copilul. Stocarea celulelor stem este aliatul vostru împotriva multor afecțiuni pe care le-ar putea dezvolta. 

Doar în luna iunie aveți șansa de a câștiga un pachet de recoltare și stocare celulele stem dacă vă în înscrieți la concursul organizat pe www.stemcellsbank.ro/stemconcurs plus un discount de 300 euro garantat la achiziția oricărui pachet.

Stem Cells Bank, parte din grupul MedLife, este singura Bancă de Celule Stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții și cel mai important se evită posibilele erori umane. 

Serviciile Stem Cells Bank vin acum și cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate, procesate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate. 

Și, foarte important, celulele vor fi acolo peste 20 de ani, peste 50 ani sau oricând va fi nevoie de ele.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search