marți, 13 februarie 2018

GHID COMPLET de curățare a pielii. Cosmetice recomandate și un super produs #altfel descoperit recent


Nu-mi amintesc sa fi adormit vreodata fara sa-mi spal fata. Atunci cand eram copil, curatarea fetei se facea cu sapun. Nu erau gelurile sofisticate pe care le au copiii din ziua de astazi, nu verifica nimeni parabeni si alcool pentru simplul motiv ca nu existau astfel de produse. Cu acelasi sapun folosit pentru baia corpului imi curatam si fata. Dar o curatam. Niciodata in 35 de ani, indiferent cat de obosita as fi fost, nu am adormit cu tenul murdar, fie el de praf sau de machiaj. Cu atat mai socata am fost zilele trecute cand o colega de serviciu, care trece printr-o perioada familiala dificila, e adevarat, imi spune ca nu s-a demachiat de doua zile, iar urmele mascarei demonstrau asta din plin.

Mi-e foarte greu spre imposibil sa inteleg de ce ar alege cineva sa nu-si curete tenul, iar in situatii super stresante precum cea mentionata anterior accept si spalarea fetei cu sapun de maini decat nici un fel de curatare. Traim intr-un mediu murdar, fara doar si poate. Verificati praful care se depune pe pervaz doar dupa o zi in care ati lasat geamul deschis. Si traind intr-o poienita din varful muntelui, unde nu a ajuns poluarea si tot trebuie sa ne curatam pielea zilnic. Sebumul, transpiratia, radicalii liberi, noxele, praful sunt doar cativa dintre factorii care ne bombardeaza tenul din toate directiile si care lucreaza intens pentru a-i rapi stralucirea, hidratarea, catifelarea, urmarile fiind imbatranirea prematura, ridurile asadar, aspectul tern, deshidratarea, sensibilitatea excesiva, punctele negre, acneea, porii dilatati.

Am o colectie impresionanta de produse pentru curatarea pielii si asta pentru ca am inteles inca din adolescenta, cand am avut de furca mult si bine cu acneea, ca acesta este etapa esentiala pentru un ten frumos si sanatos. Nici un alt produs considerat wow nu va avea efectul scontat daca este aplicat pe o piele murdara, acoperita de o pelicula care blocheaza accesul nutrientilor esentiali din cosmetice.



BALSAMUL DE CURATARE A TENULUI, CU EFECT DE TRATAMENT

Cum va suna aceasta denumire? Ei bine, eu abia acum cateva luni am aflat ca exista un astfel de produs pe piata. Este vorba despre ELEMIS pro-collagen cleansing balm, un balsam puternic, cu curățare profundă, care dizolvă machiajul, impuritățile zilnice și poluarea. Ca si ingrediente active, balsamul contine ceară îmbogatita cu extracte din trandafir și mimoză, uleiuri hrănitoare de soc, de Limba Mielului și Optimega, cocos, ulei de migdale dulci, unt de Shea, extracte din algele anti-îmbătrânire Padina Pavonica, dar si vitamina E.
Dupa cum vedeti si in fotografie, are textura untului si se si topeste ca atare odata masat delicat pe piele. Recunosc, initial am pus la indoiala eficienta acestui produs si l-am pus la treaba in cele mai grele conditii. Dupa o zi in care purtasem un machiaj foarte strident, cu multe produse aplicate plus spray fixator, am masat pielea astfel incarcata cu foarte putin balsam ELEMIS, care odata ajuns pe piele se transforma in ulei. Cu un prosop inmuiat in apa calduta am sters apoi intreaga fata, inclusiv ochii, acolo unde fusesera primer pentru pleoape, fard, iluminator, tus, mascara. Si, supriza: in doi timpi si trei miscari, pielea era perfect curata. Este drept: prosopul nu mai era alb, insa tenul meu era perfect curat, moale si catifelat. Am facut si proba cotonetei de bumbac, adica am trecut-o peste piele, inmuiata in lotiune micelara, pentru a vedea daca reuseste sa mai stranga ceva impuritati. Si nu, era perfect alba. 


ELEMIS pro-collagen cleansing balm poate fi folosit si ca mască specială de tratament, dacă întindeți o cantitate suficienta pe față, gât și decolteu, cu degetele uscate, pe pielea curata, evident. Masați pentru a încălzi pielea și a dizolva balsamul. Lăsați să acționeze 10 minute. Ștergeți cu grijă cu un prosop cald.
Important de mentionat: pielea nu ramane absolut deloc unsuroasa, nici o urma de grasime, insa nici deshidratata. Unele produse pot lasa senzatia neplacuta de piele care strange. Acest balsam senzational, NU.
Daca pretul vi se poate parea piperat pentru un produs de curatare, repet: curatarea este ESENTIALA pentru o piele frumoasa si sanatoasa, chiar mai importanta decat o crema, va spun ca balsamul ELEMIS nu este doar un demachiant, ci si un tratament pentru ten. Ingredientele sale miraculoase il fac un produs cel putin 3 in 1 – curatare, hidratare, regenerare. 

Va spun ca este si extrem de spornic. Aveti nevoie de o cantitate foarte mica, un varf de deget, pentru a demachia ca la carte tenul. Un borcan va ajunge pentru cel putin jumatate de an. Va garantez!

 


CE ALTE PRODUSE FOLOSESC PENTRU CURATAREA / DEMACHIEREA TENULUI 
  
1. Lotiunile micelare

Eu as incadrea apa/lotiunea micelara undeva intre lotiune tonica si demachiant pentru ca nu doar curata bine pielea si indeparteaza machiajul, dar are si efect tonic. Improspateaza pielea, o tonifiaza si pregateste excelent tenul pentru urmatorul pas: aplicarea serumului sau/si a cremei de zi sau de noapte.
Potrivit dermatologului Macrene Alexiades-Armenakas, apa micelara este alcatuita din molecule mici, numite micele. 

“Sunt bule mici de grasime care pot sa absoarba alte grasimi, cum ar fi sebumul sau alt tip de uleiuri”, spune dermatologul pentru publicatia Popsugar.com. Ce este apa micelara, pe scurt: bule mici de grasime, suspendate in apa pura. “Ideea este ca micelele sunt atrase de mizerie sau ulei, asa ca pot sa absoarba impuritatile fara sa usuce pielea”, povesteste un alt dermatolog pentru publicatia Huffingtonpost.com.

Momentan, folosesc alternativ apa micelara  Bioderma Sensibio H2O, tot pentru piele sensibila.

2. Lotiunile micelare bifazice si demachiantele bifazice pentru ochi
Initial au existat produse bifazice (jumatate ulei, jumatate apa) doar pentru ochi, asa incat machiajul din aceasta zona sa fie mai usor de indepartat, fara a se agresa. Fiind vorba despre ulei, mascara, tujul sau fardurile pentru pleoape sunt dizolvate mai usor si apoi indepartate. Insa, recent au aparut si lotiuni micelare bifazice pentru ten, evident care pot fi folosite si pentru ochi. 


 Dintre aceastea, imi plac in mod deosebit:
- Apa micelara bifazica de la L’Oreal – pentru fata, ochi si buze, care nu contine alcool, nu trebuie clatita si este destinata inclusiv pielii sensibile
- Apa micelara bifazica Garnier – testata dermatologic si oftalmologic. Curata foarte bine si catifeleaza pielea, fara a lasa pelicula grasa. 


Gasiti si pe Notino.ro o multitudine de produse pentru curatarea tenului, de la ape micelare la geluri spumante, exfoliante, precum si buretei si celebrul Foreo.

3. Gelurile pentru spalarea tenului

Acest gen de produs de curatare prefer sa-l folosesc pe tenul nemachiat, doar pentru indepartarea sebumului, celulelor moarte, destuparea porilor, atunci cand contine si particule exfoliante. Cand sunt foarte obosita sau pe graba si aterizez direct in dus, fara sa ma demachiez in prealabil, folosesc gel spumant, insa dupa aceea trec si cu o discheta de bumbac cu apa micelara peste tenul spalat cu un gel sau altul. Ma simt eu mai bine cand fac asta, sunt sigura astfel ca tenul este perfect curat. 


Printre gelurile mele preferate pentru spalarea tenului se numara: 

- Avene TriXera pentru piele uscata si foarte uscata, atat pentru fata cat si pentru corp, pentru adulti si copii. Este un produs hipoalergenic si non-comedogenic. Curata foarte bine si nu usuca pielea. M-a ajutat si intr-o vreme cand luptam cu cosurile, atat cele de pe fata, cat si cele de pe spate. 


- Bioderma Sensibio este un gel spumant pentru pielea sensibila, care curata delicat si nu usuca piela. Nu contine parabeni, nici sapun, nici parfum si este hipoalergenic. Este potrivit pentru fata si ochi. 


- Skincode SOS oil control contine acid salicilic, curata extrem de eficient, lasa senzatia de piele care scartaie. Atat de curata se simte. Si foarte catifelata. O consider super potrivita tenului gras, acneic, mixt. Eu nu o folosesc zilnic pentru ca am tenul foarte uscat in perioada asta si merg pe uleiuri cu precadere. 


- Essentials by Artistry este un gel de la Amway cu o formula ușoară, fără sulfați. Are aspectul unei spume delicate care ajută la îndepărtarea murdăriei, a sebumului și a urmelor de machiaj. Ajută la ținerea sub control a sebumului, reducând aspectul lucios al tenului și echilibrând pH-ul acestuia. Contine castravete - agent antioxidant și antimicrobian, Aloe Vera - ingredient cunoscut pentru proprietățile sale de răcorire și calmare, cireșe Acerola - proprietăți antioxidante foarte eficiente. Este o sursă bogată, naturală, de vitamina C cu efect antioxidant. Extractul din frunze de perilla, din surse derivate natural, are o acțiune calmantă asupra epidermei. 



4. Lotiunile demachiante

Sunt de consistenta laptoasa, nu pot spune ca le mai prefer, desi ani de zile le-am utilizat exclusiv. Le pun pe discheta demachianta sau le aplic peste machiaj, printr-un masaj cu degetele si apoi sterg cu discheta de bumbac. Momentan folosesc atat lapte demachiant, cat si lotiune tonica din gama Mary Cohr cu orhidee alba, care curata si hidrateaza tenul. 

 

5. Exfoliantele


Exfolierea este extrem de importanta! Este un pas esential al curatarii pielii si este recomandat sa se faca macar o data pe saptamana. Atat in ceea ce priveste tenul, dar si pielea corpului. Exfolierea inseamna indeapartarea stratului de celule moarte de la suprafata epidermei, pentru ca pielea sa-si dezvaluie un alt strat mai sanatos. 

In lipsa exfolierii, pielea risca sa devina din ce in ce mai uscata, sa capete o culoare terna si pamantie si sa imbatraneasca mai rapid. 
In plus, tenul fiind sufocat, apar punctele negre din cauza dilatării porilor, care crează mediul potrivit pentru acumularea secreţiei abundente de sebum. 
Specialiştii în dermatologie explică faptul că terminaţiile glandelor sebacee ajung până la suprafaţa pielii, timp în care sebumul produs se oxidează în contact cu aerul şi rezultă o culoare închisă.
Exfolierea pielii se face cu ajutorul produselor care contin exfolianti mecanici (particule abrazive) sau chimica (cu acizi alfa-hidroxi (AHA), acid lactic, retinol, beta-hidroxi (BHA), acid salicilic, enzime). 


Pe piata exista o gama varianta de produse pentru peeling facial si este important sa citesti eticheta fiecaruia inainte de a-l cumpara pentru a fi sigura ca ti se potriveste. 


Ce produse pentru exfoliere folosesc eu: 

- Gelul Garnier Pure Active 3 in 1 intense anti-puncte negre – v-am vorbit despre el AICI, in articolul dedicat ingrijirii pielii acneice

- Exfoliantul bland de la Elizabeth Arden – review AICI

- Gelul spumant cu particule abrazive de la -417 –este un gel spumant cu efect de exfoliere, fara a si deloc agresiv cu pielea. Face o spuma delicata, cu particule foarte fine, care nu irita pielea si nici ochii.

- Neem Purifying Cleanser de la Christine Valmy curata foarte, foarte bine pielea, insa intr-un mod delicat, fara a agresa capilarele. Contine ingrediente ayurvedice: Turmeric, Neem, banana, bambus, despre care se spune ca dezinfecteaza si purifica. 


- Exfoliantul Mary Cohr – Lily Essences nu este unul mecanic, adica nu contine particule abrazive, ci realizeaza un gomaj enzimatic la nivelul tenului. Eu aplic gelul pe tenul curat, il las sa actioneze cateva minute si apoi clatesc cu apa calduta. Este fabulos!

- Biological Peeling gel de la Guinot functioneaza pe acelasi principiu ca si precedentul. Contine AHA si extract de ceai verde. Se aplica pe pielea uscata, are textura unui gel care odata ce este masat pe piele se transforma in ulei. Se maseaza cateva minute si apoi se clateste cu apa calduta. De asemenea, este un produs fantastic!!!


6. Gadget-uri pentru curatarea tenului 

- Servetelele demachiante. Nu le-as spune chiar un gadget, insa nu sunt nici emulsie, nici apa micelara, nici gel spumant, asa ca sa le acceptam aici. Sunt foarte practice atunci cand oboseala si, uneori, lenea ne impedica sa stam in fata oglinzii. Asa ca, intinse in pat, trecem cu un servetel, doua sau trei peste piele si curatam toate impuritatile. Unele servetele sunt foarte eficiente si pentru indepartarea machiajului. Eu folosesc acum servetele demachiante de la Oxyance. Le pun in rucsac si cand plec intr-o drumetie la munte, ies la plaja sau calatoresc intr-un oras. Din cand in cand imi sterg fata cu un servetel si este minunat! Va recomand!

- Periile faciale – manule sau electrice. Ambele sunt destinate in egala masura femeilor cat si barbatilor si ajuta la prevenirea aparitiei firelor de par crescute sub piele, ajuta la exfolierea eficienta a stratului de celule moarte de la suprafata, lasa tenul neted si moale si luminos. In ceea ce le priveste pe cele electrice, exista perii care actioneaza prin rotatie si altele care pulseaza – cunoscute si ca perii sonice. 

Daca pielea ta este integra, fara iritatii sau acnee, poti folosi fara probleme o perie cu rotatii, mai ieftina, dar cu un efect ceva mai agresiv. Un sistem sonic este mult mai scump, dar eficient in prevenirea aparitiei cosurilor. Numeroase pareri despre cele mai bune perii faciale recomanda modelele cu pulsatii, considerand ca cele prin rotatie sunt prea agresive pentru utilizare zilnica si nu curata tenul in profunzime ; modelele sonice sunt eficiente pentru indepartarea mizeriei din interiorul porilor, favorizand o curatare profunda fara o exfoliere adanca. Periile manuale sunt si ele eficiente, mult mai ieftine si curata in profunzime tenul. 



- Buretele Konjac. Pentru o curatare si intretinere eficienta a tenului mixt (normal) folositi buretele Konjac in fiecare seara dupa demachiere. Inmuiati buretele in apa si masati usor fata cu miscari circulare pentru a stimula pielea obosita si pentru a indeparta celulele moarte. Nu este necesar, dar daca doriti, puteti pune demachiant, sapun sau alte produse de curatat pe burete. Acesta de obicei poate fi utilizat intre 1-3 luni, dar cand observati ca incepe sa se deterioreze, este important sa-l inlocuiti. Ajuta la curatarea porilor, la eliminarea excesului de sebum si a impuritatilor, precum si la reducerea petelor, lasand o piele curata, neteda si proaspata. 


- FOREO este un dispozitiv de ingrijire si curatare a pielii care actioneaza cu pulsatii sonice. Este acoperit de niste peri realizati dintr-un silicon unic, fără pori, hipo-alergenic, moale care este de până la 35 de ori mai igienic decât orice alt produs de curățare pe bază de peri și asta pentru că în el nu se acumulează bacterii. Se poate utiliza cu orice produs de curățare, gel și cremă neabraziva standard. Eu am FOREO LUNA play plus care utilizeaza 8000 de pulsatii T-Sonic pe minut pentru o curatare faciala care lumineaza tenul, eliminand 99,5% din murdarie, ulei si reziduuri de machiaj. Exista multe tipuri de perii FOREO, cu diferite utilizari si beneficii, in mai multe culori.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search